ANTEP TAKVİMİ, GELENEĞİ BOZULMADI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANTEP TAKVİMİ, GELENEĞİ BOZULMADISeveroğlu İnşaat Gaziantep’e Gazilik Ünvanı verilişinin 92. Yıl dönümü anısına, Eski Gaziantep fotoğrafları ve tarihi ile ilgili bilgiler içeren takvimler serisinin dokuzuncusunu tanıttı. Eski fotoğraflarla birlikte tarihteki önemli isimlerin tanıtıldığı takvimin tanıtımı B. Sıtkı Severoğlu tarafından yapıldı.

Gaziantep Tuğcan Hotel’de düzenlenen Basın Toplantısında B.Sıtkı Severoğlu takvimde yer alan fotoğraflar hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. Eski fotoğraflar ile beraber, tarihteki önemli isimlerin anlatıldığı takvim, benzersiz bir kaynakça özelliğini sürdürüyor.

Takvimde, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflar bulunuyor:

25 Aralık 1937’de, Ankara Halk Evi’nde çekilen Mustafa Kemal Atatürk ve Gazianteplilerin bulunduğu fotoğraf, takvimin kapağını oluştururken, ikinci sayfada 1930’lu yıllara ait bir fotoğraf yer alıyor. Fotoğrafta, bugünkü Atatürk Bulvarı üzerinden Halk Evi’ne doğru baktığımızda karşımıza sağda Bey Mahallesi ve solda Türktepe çıkıyor.

Üçüncü sayfada yer alan 1930’lu yıllara ait fotoğrafta Kale’den Hışva Han ve şehrin güneyi görülüyor.

Takvimin dördüncü sayfasındaki 1960’lı yıllara ait fotoğrafta ise İstasyon Caddesi’nden Gar Binası’na doğru bir bakış ile arkada Karşıyaka görülüyor.

Kale’den Tahtani Cami ve Elbeyli (Büdeyri) Hanı ile arka fonda Türktepe’nin görüldüğü 1930’lu yıllara ait fotoğraf, takvimin beşinci sayfasında yer alıyor.

Türktepe eteklerinden Alaüddevle Cami, Karagöz Cami, Nuri Mehmet Paşa Cami ve kentin genel bir panoramasının yer aldığı, Fransız Bombardımanlarından sonra 1920’li yıllara ait fotoğraf, takvimin son sayfasını oluşturuyor.

ANTEP TAKVİMİ, GELENEĞİ BOZULMADIHer sayfada, Antep Savunması’nın  önemli 6 kahramanının  fotoğrafı ve kısa özgeçmişi bulunuyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazianteplilerle birlikteliğinin kısa bir öyküsü her sayfadaki fotoğrafın altında yer alıyor. Takvimin her bir sayfasında, Ayntab 6 önemli kahraman anlatılıyor.

İlk sayfada Ayntab halkını Fransız işgaline karşı örgütlemek üzere Mustafa Kemal tarafından görevlendirilen KILIÇ ALİ, ardından Mustafa Kemal tarafından görevlendirilen ikinci kişi olan ve Heyeti Merkeziye tarafından Ayntab Savunması’nın tam yetki ile komutanlığının verildiği ÖZDEMİR BEY, Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımada’sında 57. Alay’a “Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum” emrinin Ayntab’taki yansıması olarak Fransızların Kilis yolundan ilerlemeleri üzerine; “Müsterih olunuz, düşman cesedimi çiğnemeden Ayntab’a giremez.” deyişi ile tarihe geçen ŞAHİNBEY (Ölümünden sonra yapılan temsili resimdir.), işgal sırasında Heyet-i Merkeziye Reisliği yapan Fransız Belgelerindeki tanımlamayla “teslimiyeti asla kabul etmeyen uslanmaz bir Kemalist” olan savunmanın sivil lideri denilebilecek FERİT BEY, Fransız Komutan Abadi’nin “Karabıyıklı’da baskın o kadar ani ve şiddetli oldu ki kuvvetlerimiz neye uğradıklarını şaşırdılar, iaşe kolu tamamen imha oldu, bu koldan hiç kimse geri gelmedi ve haber alınamadı, temsilciler artık Maraş’a giremez oldular…” diyerek adından bahsettiği KARAYILAN ve son olarak Anadolu’nun işgali üzerine Mustafa Kemal kuvvetlerine katılan ve 26 Haziran 1920 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Mersin’den Fırat Nehri’ne kadar olan bölgede Fransızlara karşı oluşturulan Güney Cephesi Komutanlığına getirilen, 9 Nisan 1920’de 2. Kolordu ile Koçlu’ya gelen SELAHADDİN ADİL PAŞA yer alıyor.

5000 Adet yaptırılan Eski Antep Takvim’i, ücretsiz olarak 8 Şubat 2013’te başlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ANTEP TAKVİMİ, GELENEĞİ BOZULMADI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin