Bartık, “Rusya Türkiye’nin 100 yıllık geleceğidir”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

durdu-yetknsekerciGaziantep’in Bölgesel ve Küresel vizyonunun tartışıldığı Gaziantep Ticaret Odası Ekonomi Sohbetleri, GTO toplantı salonunda GTO Başkanı Eyup Bartık, Gazeteci Oğuz Haksever, Hakan Güldağ, Melih Altınok ve Murat Çiçek’in katılımıyla gerçekleştirildi.

“Gaziantep’in  Bölgesel ve Küresel Vizyonu” konulu programın moderatörlüğünü ünlü gazeteci ve NTV Haber Sunucusu Oğuz Haksever yaparken, konuşmacı olarak ise GTO Başkanı ve iş adamı Eyüp Bartık, Sabah Gazetesi Yazarı ve gazeteci Melih Altınok, Star Gazetesi Yazarı Murat Çiçek ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ katıldı.

Oğuz Haksever’in sorularını yanıtlayan Gaziantep Ticaret Odası başkanı Eyup Bartık, Gaziantep’i Türkiye’nin dördüncü ekonomisi yapacağız diyerek Gaziantep’in ekonomide ki büyüme hızı, gelişimi ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Haksever’in,  Türkiye ve Rusya arasındaki krizden sonra Rusya ile ticareti daha da arttırdıklarını söyleyen GTO Başkanı Eyüp Bartık’a, “Ruslar bunu biliyor mu” sorusu salonda gülüşmelere neden oldu.

eyup-bartikProgramı açan Oğuz Haksever, Ortadoğu’da vizyonun kalmadığını savunarak, “Bölgesel vizyona girebiliriz ama bölgenin vizyon diye bir şeyi kaldı mı? Gaziantep’i kastetmiyorum. Güneyimizi kastediyorum. Doğusu var bu işin. Biraz karamsarım bu konuda. Bana göre çok uzun sürecek. Kuzeyi var, batısı var bu işin” dedi.
Konuşmasının ardından Haksever, katılımcılara Gaziantep’in bölgesel vizyonu konusunda 5’er dakikalık süre verdi.

Eyüp Bartık, “Herkes şu anda hem ülkenin komşuları hem kendi ekonomik durumumuz vesilesiyle biraz huzursuzuz. Ama hayat devam ediyor. Geçen hafta açıklanan dünyanın en değerli şirketleri arasındaki ilk 10 tanesinden 5’nin stok, üretim diye bir derdi yok. Tamamen bir fikirle dünya şirketi olmuş, 5 milyar dolar 500 milyar dolar, 300 milyar dolar değere sahip, şirketler, dünyanın en değerli şirketleri. Buraya bakmak yerine, savaşlarla, kavgalarla, demotive olup, sanki bir şey üretemeye başladık gibi, bunlarla uğraşıyoruz. Elbette hem güneyimizde hem doğumuzda ciddi anlamda bir gerginlik var. Suriye’de savaş var. Kuzeyimizde Rusya ile ilişkilerimiz kötü” dedi.

“RUSYA’YA ESKİSİNDEN DAHA FAZLA MAL SATIYORUZ”
Kendisinin de Rusya ile ticaret yaptığını hatırlatan Bartık, kendi ticari ilişkileri nedeniyle Türkiye-Rusya arasındaki siyasi ilişkileri çok yakından takip ettiğini belirtti. Krizden sonra daha fazla mal sattığını söyleyen arkadaşlarının olduğunu belirten Bartık, “Ben kendi ilişkilerim vesilesiyle Rusya ile ilgili ülke ilişkilerini izliyorum. Rusya bizden ürün almıyor, bunu herkes biliyor. Ama ne oluyor, Türkiye’den Belarus’a gidiyor ürünler. Belarus’ta bazen araç değişiyor. Bazen römork değişiyor. Bazen hiçbir şey olmadan, belge değişikliği ile Rusya’ya gidiyor. Arkadaşlarımızla da konuşuyoruz, bir arkadaşım, ‘ben eskisinden daha fazla mal satıyorum Rusya’ya’ diyor. Yani aslında biz, Rusya ile bittik, yok olduk diye düşünüyoruz. Ama orada farklı bir fırsat doğuyor” dedi.

gto-ekonomiBartık’ın bu konuşması üzerine araya giren Oğuz Haksever, Rus ambargosunu kırmak için izlenen yolu Rusların bilip bilmediğini sordu. Haksever’in “Pekâlâ Ruslar biliyor mu bunu?” demesi üzerine salonda kısa süre gülüşmeler oldu. Başkan Bartık ise soruya “Bence biliyorlar” cevabını verdi. Bunun üzerine ise Haksever, “Biz gazetecilere bunlar pek söylenmez. Bizim ağzımızda bakla ıslanmaz” demesi üzerine ise Bartık, “Muhtemelen 10 TL’lik ürün 12 TL oldu Ruslar için. Rusya başkanı ne kazandı bilmiyorum. Zaten petrol fiyatları düşünce ülkenin milli geliri ve harcama potansiyeli azaldı. Bunun faturasını herhalde üretirler diye tahmin ediyorum. Aslında her iki ülke de zarar etti. Her iki ülkeye de mallar giriyor, farklı giriyor. Ama ülkeler mutsuzlaşıyor” diye konuştu. Bartık, yakın coğrafyada Türkiye ile ticaret konusunda gelecek vaat eden 4 ülkenin bulunduğunu belirterek, bu ülkelerin ise Suriye, Irak, İran ve Rusya olduğunu söyledi.

Bartık, “Suriye, savaş var ama gelecekte fırsatları halen barındırıyor. Irak, özellikle biz Kuzey tarafında çok iyiyiz. Güneye de mutlaka devam etmeliyiz. İran, hepimiz biliyoruz 100 milyar dolar para serbest kaldı. Bu paradan Türkiye’ya Gaziantep’e kazandırma namına, lehte bir şeyler yapmalıyız. Rusya benim için hala daha en önemli Pazar. Ben diyorum ki, Rusya, Türkiye’nin yüzyıllık geleceğidir” dedi.

Bartık, Rusya konusundaki düşüncelerini iddialı bir şekilde savunarak, hızla büyüyen Türk inşaatçılarının gelecekte Rusya’nın yeraltını inşa edeceğini kaydetti. Bartık, “Rusya’da alt yapı diye bir şey yok. Orada inanılmaz bir inşaat işi var. Bizim Türkiye’de inşaatçılarımız çok büyüyor. Gelecek’te Rusya’nın yer altını komple biz inşa edeceğiz. Bunu bu günden düşünmek gerekir. Yani hazır olmak gerekir” ifadelerine yer verdi.

Bartık, Kuzey Irak’ın başkenti Erbil’de ticaret ofisi açtıklarını önümüzdeki haftalarda İran’ın başkenti Tahran’da da ofis açacaklarını vurguladı. Acilen sıranın Moskova’ya geldiğini belirten Bartık, “Erbil’e bir ofis açmıştık. Tahran’da da bir ofis hazırlığımız var. Biz İran’a ambargo kalkmadan önce bir seyahat yaptık. Ambargo kalktıktan sonra 2 seyahat yaptık. Mümkünse ayda bir seyahat yapacağız. İran’a iş dünyasını taşıyacağız. Önümüzdeki hafta eleman ile ilgili buraya bir ziyaretçimiz gelecek. Sonra oradaki ofisi açacağız. Bir sonrasında ise acele olarak Moskova var. Moskova’da da biz iş yapmak istiyoruz” dedi.

“GAZİANTEP’İ TÜRKİYE’NİN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK EKONOMİSİ YAPACAĞIZ”
Bartık, Gaziantep’in Kocaeli ve Bursa ve İstanbul gibi sanayi kentleri ile yarıştığını belirterek, “Gaziantep, Türkiye’de şuanda 7. büyük ekonomi. Bizim yönetim kurulumuz ile birlikte planladığımız, 2020 yılında Gaziantep’i Türkiye’nin dördüncü büyük ekonomisi yapacağız. Bu konuyla ilgili tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz. Olaya biz ticari açıdan fırsat olarak bakıyoruz” diye konuştu.
Ülkede insanların anlamadığı konuda da çok fikir yürüttüğünü belirten Bartık, “Ülkemizde şöyle bir karmaşa var. Herkes hem siyasetçi, hem ekonomist gibi davranıyoruz. Biz Ticaret Odasıyız. Ticaret erbabımızın ufkunu açmamız lazım. Onun için de fırsatları görüp, değerlendirmemiz gerekiyor. Kriz fırsattır, hepimiz biliyoruz. Çok konuşmaya gerek yok” diye konuştu.

Star Gazetesi Köşe Yazarı Murat Çiçek ise bakış açısı ve insan faktörünün ticarette önemine değinerek, Türk toplumunun ise çok pratik zekâya sahip olduğunu belirtti. Türk işadamlarının temel gereksiniminin ise vizyon olduğuna vurgu yapan Çiçek, ülke ve dünyadaki ekonomik krizlere de değindi. Gaziantep’teki terör saldırısına da değinen Çiçek, “Buradaki terör meselesi münferittir. Sorunları görmemek, kapatmak için söylemiyorum ama bu sadece bu bölgenin ya da ülkenin sorunu değil. Tüm dünyanın sorunu. İstanbul’da bizler daha çok tedirginiz. Medyaya yansımadı ama geçen gün otobanı kapattılar, ihbar almışlar herhalde tek tek araçları kontrol ettiler, incelediler” ifadelerine yer verdi.

GÜLDAĞ, “ÜLKE POLİTİKALARINI ÜRETMELİYİZ”
Dünya gazetesi Genel Yayın yönetmeni Hakan Güldağ ise insani sermayenin gerekli olduğunu, zaman zaman da gerekli olacağını da ifade etti. Ülke ve bölgelerin kendi politikalarını üretmelerinin çok daha önemli olduğunu söyleyen Güldağ, “Politikalar önemlidir. Hem kendi hem de ülke politikalarını üretmeliyiz. Bunlar 25-50- 10 yıllık politikalar olmalıdır. Bugün benzeri politikaları konuşuyoruz. Az önce Gaziantep’te de 2020 hedefinden de bahsedildi. Bölgenin esas zenginliği iç dinamizmidir. Ekstra insan kaynağına çok ihtiyaç olmamalıdır. Asıl dinamizm girişimcilik cesaretidir. Asıl dinamizm girişimcilik cesaretidir” ifadelerini kullandı.

ALTINOK, “SINIRLAR YENİDEN ŞEKİLLENİYOR”
Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Melih Altınok ise son dönemdeki Türkiye’deki göç dalgasına değinerek, Gaziantep gibi bir şehrin sınır kent olmasının büyük bir şans olduğunu ifade etti. Gaziantep’in medeniyetler arasında bir geçiş güzergâhı olduğunu vurgulayan Altınok, “Bu nedenle bölge insanı daha fazla hoşgörüye sahip. Bu insanlara samimi bir şekilde sahip çıktı. Bu nedenle Türkiye, dünya nazarında çok güzel bir imaj çizildi. Dünyanın herhangi bir ülkesinde ya da Avrupa ülkelerinde, bu kadar büyük kitlesel hareket olacak ve çok büyük problemler yaşanmayacaktı. Özellikle Suriyeli mülteciler ile başta Afrika olmak üzere değişik ülkelerden mülteciler Avrupa kapılarına dayanınca, bu kadar mülteci barından Türkiye ve stratejileri büyük önem kazanmaya başladı. Çünkü sınırlar yeniden şekilleniyor. Diğer taraftan sıcaklıklar artmaya başladı, kuraklık hakim olmaya başladı. Koca Avrupa’nın politikası şekilleniyor. Türkiye politikaları ile belki de örnek alınacak” dedi.

“5 SAATTE 1 MİLYAR 997 MİLYON NUFÜSA ULAŞABİLİYORUZ”
Bartık, söyleşinin ikinci bölümünde ise “Dünyanın en iyi yiyeceklerini Gaziantep’te yersiniz. Tarihi turistik açıdan, dünyanın en merak edilen, gezilmesi, görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler bu bölgede. İş dünyası nedeniyle belirli bir alt yapısı var. Bazı ülke ve şehirlerin yaptığı dünyanın merkezi oldukları yönündeki reklama rağmen, Gaziantep onlardan daha merkezi bir yerde, merkezi bir konumdadır. Gaziantep’ten 5 saatlik yolculukla dünya nüfusunun dörtte birine yani yaklaşık 1 milyar 997 milyon nüfusa ulaşabiliyorsunuz. Direkt uçuşlar bulunmaması noktasında sıkıntımız vardı. Bu da İstanbul Ankara gibi şehirlerdeki havaalanının yetersizlikleri, bizim menfaatimize oldu. Sırf yer olmadığı Anadolu’daki havaalanlarında park eden uçaklarla bu sorun da yavaş yavaş aşılmaya başlandı. Havaalanı yetersizliği Gaziantep için şanstır. Ayrıca ticari hacmin artması, bölgenin kritik bir önem arz etmeye başlaması gibi nedenlerin yanı sıra artan yolcu kapasitesi ile de belki de önümüzdeki yıl Dubai’ye, Erbil’e de direkt uçarız. Türkiye’nin şehirleri ile ihracat ülkeleri arasında yapılan eşleştirmede Gaziantep ile İngiltere’nin eşleşti. Bu da yarın İngiltere’ye de uçak seferlerini başlatabilir. Yarın Karadeniz’e de kısa sürede ulaşacağız” ifadelerini kullandı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Bartık, “Rusya Türkiye’nin 100 yıllık geleceğidir”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin