CARİ AÇIĞI MÜHENDİSLER KAPATIR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CARİ AÇIĞI MÜHENDİSLER KAPATIRCHP İl Başkanı Ali Peri Makine Mühendisleri Odası’nda yaptığı konuşmada “Mühendislerimizzin sözünü dinleseler, önerilerini uygulasalar ne cari açık kalır ne de enerji sorunu” derken bugün şehirlerimizde altyapı eksikliğinden kaynaklanan sorunların da yetkililerin mühendis ve mimarları ciddiye alıp önerilerine kulak vermemesinden kaynakladığını söyledi.

Makine Mühendisleri Odası’nın kongresinde konuşan Ali Peri “Yetişmiş insanları dikkate almazsanız, onlara gereken değeri ve sorumluluğu vermezseniz bugün bulunduğunuz yerde ve durumda olursunuz. Bugün şehirlerimizi her yağmurda sular basıyorsa, kar yağdığında yaşam duruyorsa, elektirik üretiminde bile dışa bağımlıysak bunun tek sorumlusu iktidarlardır. Şehirleri yönetenlerdir.” dedi.

“Mimarlar, mühendisler, teknik elemanlar gerek bireysel olarak gerekse de bağlı oldukları sivil toplum örgütleri aracılığıyla şehirlerin ve ülkemizin sorun çözümlerini ve alternatif kanalları yıllardır söyleyip dururlar. Ancak ne söyledikleri yaplır ne de önerileri dikkate alınır” diyen Peri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün ithalatımız ihracatımızı katlamış bulunmakta ve makas sürekli açılmaktadır. En fazla ithalatı elektrik almak ya da üretmek için gerekli yakıtı satın almak konusunda yapıyoruz. Oysa ülkemiz 365 gün güneş alan bir bölgede. Güneş enerjisinden yararlanmıyoruz. Pek çok bölgemiz rüzgar enerjisini kullanmaya çok müsait yapıda. Rüzgardan yararlanmıyoruz. Oysa Elektrik Mühendisleri Odamızın her yıl yaptığı kongrelerde ortaya koyduğu çözüm önerileri ve alternatif enerji kaynakları dikkate alınsa, ülkemizin direkt enerji ya da enerji üretmek için yakıt almasına gerek kalmaz. Bu ithalat-ihracat dengesinin lehimize değişmesi anlamına gelir.

Mühendisler ve diğer teknik yetişmiş elemanlar yıllardır adeta yalvarıyor. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, doğaya uyumlu HES’ler diye. Dinleyen yok. Ya vur deyince öldürüp HESleri en olmayacak yerlere yaparak doğayı katlediyorlar, ya da elektrik üretmek için doğalgazla çalışan santraller kuruyorlar. O da yetmiyor nükleer enerjiye yöneliyorlar. Oysa bizim kaynaklarımız doğru kullanılsa hiçbirine gerek kalmaz. HESler uygun yerlere verimli bir şekilde kurulsa hiç kimseye ihtiyacımız kalmaz. Bugün elektrik üretimizin yüzde yetmişe yakını dışarıdan satın aldığımız doğalgaza bağlanmış durumda. Böyle bir mantık olabilir mi. Rusya gazı bir kesiyor, santrallerimiz anında toptan elektrik fiyatına zam yapıyor. Hükümet bu zammı vatandaşa ya direkt yansıtıyor, ya da yansıtmamak için sübvanse ediyor. Zarara giriyor.Ülkemizi bu duruma düşüren işgüzar yöneticilerin herşeyi ben bilirim tavrıdır. Türkiye’de bu kadar mühendis niye var. Niye hala yenilerini yetiştirmek için üniversiteler açıyoruz. Onların sözünü dinlemeyeceksek neden teknik eleman yetiştirip duruyoruz.

Bugün ihracat kalemlerimize baktığımızda 100 dolarlık ihracat yapmak için en düşük kalemde 40 dolarlık ithalat yapmak zorunda olduğumuzu görüyoruz. Bu rakam bazı kalemlerde 70 dolara kadar çıkıyor. Yani biz aslında bir çok üründe dışardan aldığımızı geri satıyor konumuna düşüyoruz. İhracatımız yarıdan fazla bir oranda ithalata bağlı.

Bunun en büyük nedenlerinden birisi de makina sanayiinde içinde bulunduğumuz gerikalmışlık ve kolaycılık. Bugün ithal ettiğimiz makinaların yedek parçalarını bile yapmıyoruz. Makinaların üretiminden ise çoktan geçtik.

Üretime yönelik makina sanayi teşvik edilmiyor. Sanayicimiz rekabet edebilmek için sürekli makina yeniliyor. Ama bu makinalar ne yazık ki dışarıdan alınıyor. Ülkemizin en büyük ihracat kalemlerinden olan halı üretmek için dışarıdan makina alıyoruz. Ve bu makinalar 2-3 senede bir yenilenmek zorunda. Benim halı üreticim binbir zorlukla yaptığı ihracatan kazandığı paranın çoğunu yeni makinalar almak ve rekabette geri kalmamak için tekrar dışarı gönderiyor. Makina alıyor. Böyle pek çok örnek var. Dışa bağımlılığımız sürekli arttığı için de cari açık makasımız günden güne büyüyor.

Gaziantep ve benzeri üretken bölgelerde makina üretim sanayinin desteklenmesi gerekir. Gaziantep bu desteği aldığında ben iddia ediyorum kendi sanayicisinin ihtiyaç duyduğu makinaların tamamını yapar. Hem de en güzelini yapar. Üstelik bu durum pek çok teknik elemanın istihdamına da yol açar.

Tüm bu nedenlerden dolayı ülkemizin ithalat, ihracat ve teşvik politikaları yeniden gözden geçirilmeli ve sanayimiz ithalat bağımlılığından kurtarılmalıdır. Bizi bu bağımlılıktan mühendislerimiz kurtarır. Cari açığı kapatmanın başkaca bir yolu da yoktur”.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
CARİ AÇIĞI MÜHENDİSLER KAPATIR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin