Doğuştan Gelen Kalp Hastalıklarının Tedavisinde Bölgede İlk ve Tek Merkez: GAÜN

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğuştan Gelen Kalp Hastalıklarının Tedavisinde Bölgede İlk ve Tek Merkez: GAÜN

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kalp Cerrahisi Bilim Dalı konjenital (doğuştan gelen) kalp hastalıkları ve cerrahi tedavisi konusunda bölgede ilk ve tek olarak hizmet veriyor.

Son yıllarda artan sıklıkla ve ciddi bir sağlık problemi olarak görülmekte olan konjenital (doğuştan gelen) kalp hastalıkları ile alakalı bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Adnan Celkan,“ Doğumsal kalp hastalıkları fetusun anne karnında gelişimi esnasında oluşan, kalpte veya kalbin büyük damarlarında doğumdan itibaren bulunan yapısal bozukluklardır. Bu bozuklukların çok geniş bir yelpazesi var. Bunların çoğu kalpte ve büyük damarlarda kanın akışını engelleyen veya kanın kalp içinde normal olmayan şekilde akışından kaynaklanan sorunlardır. Bu hastalıkların tanı ve tedavi süreçleri deneyimli sağlık personeli ve yüksek teknolojik yatırımlar gerektirmektedir” dedi. GAZİANTEP HABER

Hastaların çoğunda hastalığın nedeninin ne olduğunu tespit edemediklerini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Adnan Celkan sözlerine “Hastalıkta genetik faktörler önemlidir. Ayrıca annedeki diyabet, gebeliğin ilk sekiz haftasında kullanılan bazı ilaçlar, sigara-alkol, röntgen ışınları ve bazı enfeksiyonlar bu hastalıklara neden olabilmektedir. Doğum sonrası görülen morarma, nefes darlığı veya hızlı soluk alıp verme, çabuk yorulma, büyüme geriliği, bayılma en sık görülen belirtilerdir. Bu hastalıkların tanısı pediatrik kardiyologlar tarafından konulmaktadır. Pediatrik ekokardiyografi ve anjiografi yapılır. Ayrıca doğum öncesi fetal ekokardiyografi de etkindir. Bu hastalıkların cerrahi tedavisi mümkündür. Pediatrik Kalp Cerrahisi ülkemizde sadece bazı merkezlerde yapılabilen ileri teknolojili ve yetişmiş eleman gerektiren tedavi yöntemidir” şeklinde devam etti.

CELKAN: 300’E YAKIN ÇOCUK KALP AMELİYATI YAPTIK

Referans merkez olmaları nedeniyle çevre illerden birçok pediatrik kalp cerrahının merkezlerine bilgi ve deneyimlerini artırmak için başvurduklarına dikkat çeken Celkan, “Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kalp Cerrahisi Bilim Dalında son üç yılda 300’e yakın çocuk kalp ameliyatı yapılmıştır. Yeni doğandan 15 yaşa kadar çeşitli kalp problemi olan çocuklar merkezimizde başarıyla opere edilmiştir. En sık yaptığımız ameliyatlar ASD, VSD,Şant, Fontan, Fallot Tetralojisi, Aort koarktasyonu ve büyük damarların anomalilerinin düzeltilmesidir. Ameliyat sonrası çok ciddi yoğun bakım takibi ekibimiz tarafından yapılmaktadır. Bir çocuk ameliyatının gerçekleşmesi için yaklaşık 40 kişilik bir ekip canla başla çalışmaktadır” dedi.

CELKAN: SURİYE VE IRAK’TAN DA MERKEZİMİZE BAŞVURUYORLAR

Hem kendi ülkemize hem de sınır ülkelerine hizmet veren bölümümüz bölgede tektir ve canla başla hizmete devam etmektedir şeklinde konuşan Celkan, “Son yıllarda sınır ötesinde yaşanan olaylar nedeniyle özellikle Suriye ve Irak’tan çocuk hastalar merkezimize gönderiliyor. Son üç yılda 120’ye yakın Suriyeli çocuğa açık kalp ameliyatı yaptık. Merkezimize her gün sınır ötesinden çocuk hastalar kalp ameliyatı olmak için gelmeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Celkan, “Çocuk kalp hastalıkları ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaya devam etmektedir. Ameliyat sırası bekleyen onlarca çocuk var. Bu yılsonuna kadar randevularımız doldu. Bölümümüz bölgede bu konuda referans merkez olmaya devam edecektir. Ancak ameliyatlarda kullanılan bazı

malzemelerin temininde zorluklar yaşanmaktadır. Yetişmiş eleman sayısı maalesef yeterli değil. Sorunların çözümü bu hastalıklarda ki tedavi şansını ve başarısını artıracaktır” dedi.

Gaziantep Sağlık

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Doğuştan Gelen Kalp Hastalıklarının Tedavisinde Bölgede İlk ve Tek Merkez: GAÜN

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin