Gaziantep: Ortadoğu’nun Sanayi ve Ticaret Başkenti!
“Gaziantep sadece Güneydoğu’nun değil, Ortadoğu’nun Sanayi ve Ticaret Başkentidir.”
Gaziantep Üniversitesi Rektör adayı Prof. Dr. Ali GÜRSEL gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gürsel yaptığı açıklamada: “Ortadoğu’da cereyan eden sıcak çatışmaların daha geniş alanlara yayılma, ülkemize de sıçrama ihtimali söz konusu maalesef. Oluşan bu riskin bölgenin sanayi ve ticaret başkenti Gaziantep’imizi diğer illerimizden daha çok etkileyeceği muhakkak.
Yerel yöneticiler, kurum yetkilileri, kanaat önderleri ve siyasetçiler bu durumu dikkate alarak hareket etmeli, her geçen gün artmakta olan bu riski bertaraf etme veya etkilerini elimine edici tedbirler almalıdır. Gaziantep’in özel şartlarını ülke gündeminde tutma zorunluluğu olduğu gibi, merkezi hükümete de katkı sunma sorumluluğuna sahiptirler. Bu süreçte merkezi yönetim Gaziantep’e ayrı ihtimam göstermeli, küresel ekonomik dalgalanmaların yanında bu gerilim ortamının sebep olduğu krizleri atlatmaları amacıyla yerel firmalara destek, muafiyet ya da subvanse edilme imkanları değerlendirilmeli, planlamalarda bölgesel farklılıklar ve öncelikler göz önünde bulundurmalıdır. Bunları gündeme getirecek, farkındalık oluşturacak ve talep edecek olanlar da yine saydığımız yerel kanaat önderleridir.
Çatışma riski Milli güvenliği ilgilendiren bir konudur, o durumda da Gaziantep üzerine düşen görevi layıkıyla üstlenir ve yerine getirir. Buna şüphe yok! Gazianteplinin şanlı geçmişi buna delalettir.
Ancak şehrin sanayi ve ticaretini, dolayısıyla ekonomisini ve sosyal hayatını etkileyecek hususlar çoğunlukla yerelde halledilmesi gereken hususlardır.
Gaziantep sadece Güneydoğu’nun değil, Ortadoğu’nun Sanayi ve Ticaret Başkentidir, bunu tekrar tekrar vurgulamakta yarar var. Tekstil, gıda ve sanayi ürünleri başta olmak üzere bölgenin ihtiyaçları önemli oranda Gaziantep’ten tedarik edilmektedir.
Biraz açalım isterseniz. Açık kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre;
2022 yılı ülkemizin toplam ihracatı 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Gaziantep aynı dönemi 10,52 milyar dolarla kapatarak Türkiye’nin ihracatında yüzde 4,1 civarında bir pay elde etmiştir. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) 2022 Araştırmasında 28 olan firma sayısı, 2023’te 29’a yükselen Gaziantep, iller bazında 5. sırada yer almaktadır. 6 Şubat 2023 tarihinde şehrimizde ve bölgemizde meydana gelen deprem felaketinin yıkıcı etkileri başta olmak üzere küresel sorunlarla mücadele eden firmalarımızın sergilediği performans, kent ve ülke ekonomimizin büyümesine ve kalkınmasına önemli katkılar sunmaktadır (www.gso.org.tr).
Gaziantep’te imalat Sanayi; bölgesel kapasitesi, istihdam gücü, ihracat potansiyeli açısından Gaziantep’in en güçlü yönü olarak diğer ekonomik bölgeler arasında öne çıkmaktadır. Geçmişten gelen tecrübe birikimi ve müteşebbis ruhu ile bulunduğu bölgenin en dinamik sanayi gücüne sahiptir. Küçük imalathane ve atölyelerin yanı sıra, büyük tesislerinde üretim kapasitesi ve istihdam açısından yüksek potansiyele sahiptirler. Gaziantep sanayisi birçok sektörde Türkiye’de en önemli üretim merkezi konumundadır. Firma sayılarına göre sektörel dağılım sırasıyla şu şekildedir: Tekstil %24, Gıda %21, Kimya/Plastik %12, Plastik Atık & Geri Kazanım %5, Orman Ürünleri, %3, Kağıt ve Kağıt ürünleri %3, İnşaat %1, Elektrik-Elektronik %1 ve Diğer %12.
Gaziantep denince akla zengin mutfağıyla gastronomi ve tarihi dokusu akla gelmektedir. Ancak bununla sınırlı olmadığını Gaziantepliler çok iyi bilir. Gaziantep’e turistik maksatla gelenler hayran kalır, veya iş maksadıyla gelenler hangi iş kolunda faaliyet gösteriyorsa o alanda Gaziantep’in lider olduğunu fark ederek dile getirmektedirler. Oysa Gaziantep hepsinden farklı ve bilinenin çok ötesindedir.
Şehri öne çıkaran diğer faktörler; Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesine sahip olması
Tarihi İpekyolu üzerinde yer alması, Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine açılan en yakın sanayi kenti, Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Asya pazarlarına erişim kolaylığı, Serbest bölge bulunması, 4 Üniversiteye sahip olması ve Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda projeler vs sayılmaktadır. Yerleşik ve köklü bir sanayi, ticaret ile girişimcilik kültürünün bulunması, insanların müteşebbis ruha sahip olması bunlarda en önemli etkendir.
Diğer sıralamalar ise şu şekilde karşımıza çıkmaktadır; yıllık yaklaşık 13 milyar $ dış ticaret, yıllık 7 milyar $ ile 180 ülkeye İhracat, Dünya Bankası tarafından Dünyadaki en rekabetçi 7 şehirden biri olması, Wall Street Journal tarafından dünyada en hızlı büyüyen 9 şehirden biri ve Türkiye ortalamasından her sene yaklaşık 2 kat fazla büyüyen bir şehir olması.
Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kuruluşlar ile köklü işbirlikleri bulunması, UNESCO tarafından Gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağında yer alması, cazibe ve turizm merkezi olması gibi sayılabilecek daha birçok özelliğe sahiptir Gaziantep.
Şehrimizde sektörlere özel ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri yer almakta, bunların dışında Savunma Sanayi OSB kurulumu başta olmak üzere geliştirme hedefleri de bulunmaktadır.
Bu hedeflere bölgedeki sıcak çatışmalarının ve gerilimlerin engel teşkil etmemesini için özel gayret göstermelidir.
Hulasa; Gaziantep tarih-kültür-turizm özellikleri yanında “Ortadoğu’nun sanayi ve ticaret başkentidir” derken boşuna demediğimiz anlaşılmalı, bütün kanaat önderleri bu sorumlulukla hareket edebilmeli, şehrin meselelerini de ilgili mercilere daha gür sesle dile getirilebilmelidir.
Biz Gaziantepliler olarak da yukarıda saydığım hususları, şehrin özelliklerini birbirimize anlatıp durmak yerine ülke geneline ve bütün dünyaya her fırsatta aktarabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News