GESOP Başkanı Küsbeoğlu: “Pandemi Döneminde En Çok Esnaf Mağdur Oldu”

featured
GESOP Başkanı Küsbeoğlu: “Pandemi Döneminde En Çok Esnaf Mağdur Oldu”
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GESOP Başkanı Küsbeoğlu: “Pandemi Döneminde En Çok Esnaf Mağdur Oldu”

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, düzenlediği basın toplantısında pandemi sürecinde iş yerlerini kapatan bazı meslek gruplarının zincirleme olarak mağdur olduğunu ve çok zor durumda kaldıklarını söyledi.

Başkan Küsbeoğlu, pandemi sürecinde birçok ülke gibi Türkiye’nin de sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek, ancak sıkıntıları çözmede en başarılı, en dikkatli olan, kurallara en çok uyan dünya çapında, Avrupa ülkeleri arasında Türkiye olduğunu ifade etti.

PANDEMİDEN EN FAZLA ETKİLENEN ESNAF OLDU

Küsbeoğlu: Zaman zaman vakalarımız düşüktü bazen yükseldi.Bir yıl önce COVİD-19’un yayılma hızını önlemek için alınan tedbirler kapsamında esnafların kapatılması önemli konulardan biriydi. Bunlardan başta kahvehanelerimiz, kıraathanelerimiz, lokantalarımız olmak üzere berberlerimiz, kuaförlerimiz, kantin, okulların, düğün salonlarımız, halı sahalarımız, yüzme havuzlarımız, hamamlar ve benzeri meslek dallarımızda esnaflarımız dükkanlarını kapatmak zorunda kalmıştır. Bunlardan bazıları bazen kısmen açıldı ama vakaların yükselmesi ile tekrar kapatıldı. Bir kısmı tamamen hala kapalı durumdaydı, bir kısmıda kısmen açıktı. Ama hep kapalı olanlar mağdurdu. Esas sıkıntımız sadece sekiz tane meslek dalının kapatılması değildi. Konu zaten bir esnaf camiası olarak Gaziantep’te kırk esnaf birbirine zincirleme bağlı olan bir çalışma örneğimiz var.Sadece mağdurlar kapanan yerler değil, zincirleme tamamımız mağdur olmuştur. Bir düğün salonu kapanması ile çeşitli en az kırk meslek dalı birbirine bağlı olarak zarar görmüştür, mağdur olmuştur. Aynı şekilde kahvehanelerimiz olsun, internet kafelerimiz olsun bunların gerçekten kapanması esnaf camiasında lokantalarımızın hem kapanıp hem açılmasında ve hatta paket servisine girmesinde, iş yerinin kirasını bırak çalışan işçinin maaşını, işyerinin kırasını dahi çıkaramaz duruma geldiler. Velhasıl biz bir yıldan beri bu pandemi esnasında Covid-19 hastalığının, salgının gelmesi ile en fazla etkilenen, en fazla mağdur olan esnaf oldu.”

“BİZ ESNAFIMIZIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN GEREKENİ YAPMAYA ÇALIŞTIK”

Türkiye genelinde ve Gaziantep’teesnafımızın mağdur olmaması için ilgili Bakanlıklarımıza gereken bilgileri ve çalışmaları sunduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile esnafa bir destek programı açıklandı. Esnaf kefalet kredisinden Yirmi Beş Bin TL ve can suyu kredisi ve Halkbankası’ndan Yirmi Beş Bin TL olmak üzere Elli Bin TL bir can suyu geldi. Artı esnaf kredileri üç ay ertelendi. Biz bunlardan  başta biraz memnun olduk, bu esnada hemen Belediyelerimiz devreye girdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz, Şahinbey Belediyemiz, Şehitkamil Belediyemiz, Kaymakamlıklarımız, Gaziantep Gelişme Vakfı’mız, Gaziantep Valiliğimizin Başkanlığında bulunan, Gaziantep Sivil Toplum Örgütleri Başkanlarımız ile gerçekten el birliği ile bu sıkıntı ve sorumlarımızı ne kadar az hasarla atlatabiliriz çalışmalarına girdik. Ama bu çalışmalar esnasında bizim tüm isteklerimiz olmuştur. İsteklerimiz neydi; Birincisi yıl sonuna yaklaşırken artık vergilerimizi ödemeyeceğimizi ve bu güne kadarda ödeyemediğimiz vergi SSK primlerimiz, BAĞKUR primlerimiz bunların ötelenmesini ve yapılandırılmasını istemiştik. Tabi yıl sonuna doğru bu yapılandırma gerçekleşti ancak bu yapılandırmanın ödemesinin biz biraz ileri tarihe daha sarkmasını talep ettik. Birinci taksitler ödendi ümidimiz ikinci taksit gelmeden onlarında ötelenmesini talep ediyoruz. Tabi bu arada bizim çalışmalarımızda en çok mağdur olan dediğim gibi meslek dallarımız içinde en çok kahvehaneler, internet kafeler bunlar gerçekten mağdur olmuştur. Lokantalara gelince paket serviste sadece işçisinin ücretini çıkardı, kirasını çıkaramadı. Bu arada Devletimizden yine bir kira yardımı ve nakdi yardım olanağı başladı. Buradada belirli bir kesim faydalandı belirli bir kesim fazla faydalanamadı ama yinede bir can suyu oldu. Biz bu çalışmalarımızı yaparken aynı zamanda da bu hastalığın üstesinden gelebilmemiz için maske,mesafe,hijyen kurallarına ciddiyetle uymamız gerekiyordu. Gerçekten özverisi ile zaman zaman hep görevimizin üstüne çıkarak maske, mesafe,hijyen kurallarına uyarak halkımızın uymasını, esnafımızın uymasını talep ettik.

Şu anda geldiğimiz noktada yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz gün açıklaması ile esneklik uygulandı ve bu esneklik uygulamasında bizler sabah saat 10:00 kapanmasına yani 10:00’a kadar açılmayan iş yerlerimizin daha çok mağdur olduğunu dile getirmiştik.  Bugün itibari ile akşam saat 22:00’den itibaren onlarda kısmen giderildi. Cumartesi – Pazar esnafımızın para günüdür. İş yapıyorlar, alışveriş yapıyorlar ama Cumartesi-Pazarda yasaklarımız kalktı. Akşam 21:00 sabah 05:00 kısılması devam ediyor.

“KURALLAR UYMAK ZORUNDAYIZ”

Artık bu kurallarada uymak zorundayız. Bu kurallara uyduğumuz takdirde Gaziantep şu anda her ne kadar orta derecede yani ikinci sıradaysa da biz bire düşmesini talep ediyoruz. Sizlerinde aracılığıyla esnafımızın da gayretleriyle maske, mesafe,hijyen kurallarımıza uyarak birinci kategoriye girer daha rahat yasaklarımızın kalkmasını talep ediyoruz. Bu arada baştada söylediğim gibi yine BAĞKUR primi ve SSK primini esnafımız ödeyemiyor. Esnafımızın ayakta durabilmesi için BAĞKUR ve SSK Primlerinin dondurulması lazım. Acilen bir yıl ödemesiz uzun vadeli, faizsiz esnafımıza verilecek bir krediye ihtiyacımız var. Yasaklarımızın kısmen kalkmasıylada esnafımız gün gördü ama rehavete kapılmamak lazım. Halkımızdan istediğimiz sislerinde aracılığıyla ne olur maske,mesafe,hijyen kurallarına uyalım. Bunlara gerçekten ihtiyacımız var” dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GESOP Başkanı Küsbeoğlu: “Pandemi Döneminde En Çok Esnaf Mağdur Oldu”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin