İnternet doktoru sağlığı tehdit ediyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnternette bilgi kirliliği hakkında Bilinçli Sağlıklı Yaşam Dergisi’ne konuşan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren ile Adli Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş internet doktorlarının sağlığı tehdit ettiğini söyledi.
Hastalığa tanıyı hekim yerine internette dolaşan yanlış bilgiler aracılığıyla koyan vatandaşlar, sağlıklarını tehlikeye atıyor. “İnternet doktorluğu” denilen yöntemle birçok vatandaş, doktora gitmeden hastalığının teşhisini kendisi koyarak, tedavi sürecine başlıyor.
Uzmanlar, internette yapılan her 20 aramadan birinin sağlık odaklı olduğunu belirtiyor. Sağlık araştırmaları yapan Social Touch’un 2013 yılında yaptığı araştırmaya göre, sağlıkla ilgili enformasyon ihtiyacı için internet kullananların oranı yüzde 78. Şifayı internetteki sağlık sitelerinde ya da forumlarda arayan insanlar, en ufak rahatsızlıklardan kendisine ‘kanser’ teşhisi dahi koyabiliyor.
Bilinçli internet kullanıcısı olmak önemli
Bilinçli Sağlıklı Yaşam Dergisi’ne konuşan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, internette sağlık konusunda oluşturulan bilinçsiz içeriğin vatandaşları yanlış yönlendirdiğini belirterek, “Bilgi kirliliğine karşı bilinçli tüketiciler, bilinçli internet kullanıcıları olmalıyız” uyarısında bulundu. Özeren, şunları söyledi:
“Toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. İnternette yer alan içeriklerin büyük bir kısmı kullanıcılar tarafından oluşturulmuş verilerdir. İnternet pek çok konuda bilgiye erişimin en hızlı yolu olsa da bilinçli bir internet kullanıcısı, orada yer alan içeriğe koşulsuz inanmadan önce içeriğin sorgulaması gerektiğini bilir. Sağlık konusunda yer alan içeriklerin de her geçen gün arttığını gözlemliyoruz. Ancak alanında uzman olmayan kişilerin paylaştığı bilgiler, kullanıcıların hayatını riske atabiliyor.”
En yanlış bilgiler forum sitelerinde
İnternet güvenliği konusunda çalışmalar yapan Adli Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş ise şu bilgileri verdi:
“İnternet ortamındaki bilgi kirliliğinin en riskli boyutunun sağlık alanında olduğu tüm dünya ülkeleri tarafından kabul ediliyor. Ülkemizde İnternet yaygınlaşmadan önce özellikle gazeteler tarafından kupon karşılığı dağıtılan sağlık ansiklopedileri konusunda da aynı kaygılar hekimler tarafından dile getirilmişti. İnternette bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi çok zor. Arama motorları, kullanıcıları daha temiz içeriklerle buluşturmak için çeşitli algoritmalar geliştiriyorlar. Ancak her zaman doğruluğu kesin olan bilgilere ulaşmak ne yazık ki olanaksız. Sağlık alanında en yanlış bilgilerin forum sitelerinde olduğu biliniyor. İçeriği denetlenmeyen üye yorumlarında ilaç tavsiyeleri ya da alternatif tedavi önerileri bol miktarda bulunuyor.”
Gerçekte olan ve internet üzerinden araştırılınca konulan tanılar:
*Gaz sancısı-Kalp krizi
*Strese bağlı el uyuşması-Felç
*Yorgunluğa bağlı bel ağrısı-Omurilik kanseri
*Baş ağrısı-Beyin tümörü
*Basit ayak ağrısı-Bel fıtığı
*Kilo kaybı-Kanser

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İnternet doktoru sağlığı tehdit ediyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin