İPEKYOLU’NUN KALBİ GAZİANTEP’TE ATACAK

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İPEKYOLU’NUN KALBİ GAZİANTEP’TE ATACAKİpekyolu üzerindeki ülkeleri ile kentlerin tarihini ve kültürünü yeniden canlandırmak için düzenlenen “İpekyolu Belediye Başkanları Formu”nun 7’si bu sene Gaziantep’te gerçekleşiyor.

Toplantıya Türkiye ile birlikte yaklaşık 35 ülkenin temsilcilerinin yanı sıra Büyükelçi, Bakan, Milletvekilleri, Belediye Başkanları ile konusunda uzman birçok konuşmacı katılacak. Tarihi kentleri yeniden canlandırmak ve e-ticareti arttırmak için düzenlenen buluşmada, ülkelerin yöresel ve kültürel değerleri de ele alınacak.

09–11 Kasım tarihlerinde Zeugma Müzesi’nde gerçekleşecek olan toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Çin, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan gibi İpekyolu Üyesi birçok ülkelerden temsilciler katılacak.

İPEKYOLU’NUN KALBİ GAZİANTEP’TE ATACAK

Tarihi İpekyolu’nun tekrar canlandırılması kapsamında yapılan toplantıda, kentlerin eski görkemine kavuşturmak, İpekyolu’nun barış, refah ve kültür yolu haline getirmek için bu yol üzerinde konuşlanmış önemli kentlerin belediye başkanları ‘İpekyolu Belediye Başkanları Forumu’ adı altında her yıl bir ülkede araya geliyor. 6’sı geçen sene Çeçenistan’ın Grozni kentinde yapılan toplantının 7’si bu sene 9-11 Kasım tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Gaziantep’te yapılacak.

İPEKYOLU’NUN KALBİ GAZİANTEP’TE ATACAKGAZİANTEP TARİHİ İPEKYOLU’NUN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN BİRİDİR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ‘Gaziantep’in Çin’den başlayarak Anadolu üzerinden Avrupa’ya uzanan tarihi İpekyolu’nun en önemli kentlerinden biri olduğunu’ söyledi. Güzelbey, ‘Gaziantep’in tarihi zenginlikleri kadar kültür-sanat, modern şehirciliği, sanayisi ile de kendinden söz ettirdiğini, dünyanın farklı bölgelerinden çok sayıda ülkenin şehirleri ile kurduğu kardeş şehir ilişkileri, uluslar arası platformda da kendine önemli bir yer edindiğini’ belirtti.

Başkan Güzelbey, 2007 yılında birkaç gönüllü girişimci tarafından bölgede barışçıl işbirliği ile İpekyolu geleneğini yeniden canlandırmak ve uluslararası bir STK olarak kurulan “İpek Yolu Küresel Birliği”nin farklı yapıları, ülkeler, ticari yapılar, sivil toplum örgütleri ve dünyanın her yerinden katılımcıların bir araya gelerek; şehirlerinin vizyonlarını, turizmini, ekonomik-sosyal kalkınma projelerini antik ve modern geleneklere uygun olarak geliştirmeyi ve biçimlendirmeyi hedefleyen bir oluşum olduğunu aktardı. İpekyolu üzerinde yer alan kentlerin tarihi ve kültürü ile eski canlılığını yaşatmak isteyen bu birliğin, belediye başkanlarına ve insanlara farklı konulara sunduğunu vurgulayan Güzelbey, toplantıların her geçen sene daha da önem kazandığını kaydetti.

Gaziantep’in ticaret ve ekonomi merkezi olmasının yanı sıra son zamanlarda kültürü ve tarihi ile ön plana çıkan bir şehir olduğunu anımsatan Güzelbey, “Karkamış, Yesemek, Rumkale Dülük, kentimizde önde gelen tarihi mekanlar arasında yer alıyor. Bunlara ek olarak bir de Zeugma vardır ki, sadece ülkemiz için değil dünya için bir zenginlik kabul edilmektedir. Gaziantep son zamanlarda ekonomi ve ticarette göstermiş olduğu başarıyı tarihi, kültürel dokuyu korumada da göstermiştir. Gaziantep, tarihi ipek yolunun önemli durak kentlerinden birisidir. Bu özelliği ile hem tarih hem kültür hem de ekonomide yaşadığı canlılık ile doğu ile batı arasında köprü vazifesi üstlenmiş bir şehir” diye konuştu.

Başkan Güzelbey, “Dünya’da modernizasyonun artık kabul görmediğini, tarihi, kültürel dokusu ile yeşili bütünleştiren, sürdürülebilir kalkınmayı ve gelişmeyi sağlayan yaşanabilir kentler dünyada önem kazanmakta. Bizim geçen sene Çeçenistan’da yaptığımız sunumun ardından, Gaziantep’in tarihi yapıları ve tarihi değerlere sahip çıkış biçimiyle İpekyolu şehirleri arasında, bir İpekyolu şehrinin nasıl olması gerektiği konusunda bütün belediye başkanları ikna oldular ve bunu gidip yerinde görme arzusu duydular. Şiraz ve İslam Abad gibi önemli kentlerin bir daha ki toplantıya ev sahipliği yapma arzularına rağmen Gaziantep’in yaşanabilir kent olma sürecinde geçmiş ile modernizasyon arasında kurduğu denge büyük ilgi uyandırdı.

Bu nedenle Birliğin 7. toplantısının Gaziantep’te yapılmasına oy birliği ile karar verildi. Gelenek olduğu üzerede ‘İpek Yolu Küresel Birliği’nin flaması toplantının yapılacağı kent olarak bir yıl süre ile Gaziantep’e verildi. Flamayı 9 Kasım 2012’de kentimizde yapılacak toplantıda belirlenen ülkeye devredeceğiz” açıklamasında bulundu.

6. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu sonunda Grozni Belediye Başkanı Muslim Huçiyev ile Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, imzaladıkları protokol ile 2015 yılına kadar ticari, ekonomik, bilimsel, teknoloji ve kültürel işbirlikleri konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Toplantıya, Dünya Vatandaşlar Örgütü Başkanı (WCO) ve İpek Yolu Küresel Birliği Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, UCLG ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,  Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İPEKYOLU’NUN KALBİ GAZİANTEP’TE ATACAK

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin