Irak ve Suriye’de Kan Kaybeden İhracatçının Afrika ve ABD’de Yüzü Gülüyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhracatın Ağustos Şampiyonu Hububat Bakliyat Sektörü

Güneydoğulu İhracatçıların Yeni Rotası Pazar Çeşitliliği

2019 yılı Ocak-Ağustos döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 154 ülkeye 1 milyar 268 milyon 998 bin dolarlık sektörel ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya Ağustos 2019’da ise bir önceki yıla oranla %9,8 düşüşle 154 milyon 127 bin dolarlık ihracat yapıldığını, bu rakamla GAİB’ten en fazla ihracat yapan sektör olarak Ağustos ayının şampiyonu olduklarını sözlerine ekledi. Irak pazarında yaşanan sıkıntıların sadece hububat bakliyat sektöründe değil, bütün sektörlerde her geçen gün artarak devam ettiğine de dikkat çeken Başkan Altunkaya bölgeye ihracat yapan ihracatçılara Pazar çeşitliliğine yönelmeleri yönünde uyarılarda bulundu.

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Mahsum Altunkaya Başkanlığında GAİB Hizmet binasında toplanarak gündemle ilgili konular yanında Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Irak ve Suriye pazarının öncelikli gündeme alındığı toplantıda Başkan Mahsum Altunkaya ihracatçıların Pazar çeşitliliğine yönelmesini önererek “Irak’ta yaşanan sıkıntılar henüz çözülmediği gibi her geçen gün daha farklı sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Irak pazarı ülkemiz ve özellikle bölgemiz için büyük önem taşıyan bir Pazar olup sorunların çözümü için hükümetimizden destek bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda yürütülecek çalışmalara öncülük yapacağına inanıyoruz. Diğer taraftan bir pazara bağlı ihracat yerine ihracatçılarımızın Pazar çeşitliliğine yönelmesi ve yeni pazarlar için kolları sıvaması şart. Birliklerimiz bünyesinde yürüttüğümüz yeni Pazar arayışlarımız elbette yılsonuna kadar devam edecek. Sektörümüzle ilgili tanıtımını yaptığımız ürünlere yönelik farklı pazarlardan taleplerin gelmeye başladığını duyuyoruz. Bölge ihracatçılarımızın büyük bir kısmı Orta Doğu ülkelerine göre yatırımlarını yaptı ama sorunlar karşısında yeni çözümlerle ihracatımızı arttırmak ve yeni pazarlarda varlığımızı daha fazla hissettirmek zorundayız” dedi.

Irak ve Suriye’de Kan Kaybeden İhracatçının Afrika ve ABD’de Yüzü Gülüyor

İHRACAT ŞAMPİYONU MAKARNA

Ocak – Ağustos 2019 döneminde Güneydoğu’dan en fazla ihracı gerçekleştirilen ürünlerde ilk sırayı makarnanın aldığını ifade eden Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya “2019 yılının 8 aylık döneminde 292 milyon 38 bin dolarlık ihracatla ilk sırayı makarna alırken 251 milyon 930 bin dolarla ikinci sırayı buğday unu ve üçüncü sırada ise 174 milyon 401 bin dolarla bisküvi ve pastalık ürünler yer aldı. En fazla ihraç edilen ürünler arasında dördüncü sırada 169 milyon 166 bin dolarla bitkisel yağlar yer alırken bu ürünlerimizi sektörümüzle ilgili diğer ürünler takip etti” dedi.

ORTA DOĞU’DA DÜŞÜŞ, AFRİKA VE ABD’DE ARTIŞ VAR

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya Başkan Altunkaya Orta Doğu ülkelerine yönelik ihracatta düşüşün devam etmesine rağmen ülke gurupları açısından Orta Doğu Ülkelerinin liderliği koruduğunu belirterek yapılan ihracatın bir önceki yıla oranla % -18,9 düşüş göstererek 775 milyon 318 bin dolar olarak gerçekleştirildiğini ifade etti. İkinci sırada Afrika ülkelerinin yer aldığını da sözlerine ekleyen Başkan Altunkaya bir önceki yıla oranla % 20,5 artışla sekiz aylık süreçte Afrika ülkelerine 325 milyon 522 bin dolar, üçüncü sırada ki ABD’ye ise bir önceki yıla oranla %50,8 artışla 88 milyon 554 bin dolar, AB ülkelerine ise %12,1 artışla 37 milyon 730 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Irak ve Suriye’de Kan Kaybeden İhracatçının Afrika ve ABD’de Yüzü Gülüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin