KAÇ SURİYELİ VATANDAŞLIĞA ALINACAK?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

suriye-vatandaslikCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kilis’te yaptığı konuşmada Suriyelilere vatandaşlık verilecek açıklamasının detayları belli oluyor. 300 Bin kişi vatandaşlığa alınacak.

İlk aşamada doktor, mühendis gibi beyaz yakalılar, ikinci aşamadaysa ara elemanların vatandaş yapılması amaçlanıyor.

İlk etapta meslek yeterliliğine bakılarak beyaz yakalılar vatandaşlığa alınacak, Vatandaşlık alanlar İlk bir yılda seçim olursa oy kullanamayacaklar. Terör ve huzuru bozanlar kesinlikle vatandaşlığa alınmayacak.

“Beyaz yakalılar ‘tercih edilecek”

Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, MİT ve diğer kurumları ilgilendiren taslak çalışmada, Suriyelilere vatandaşlık verilmesinde beyaz yakalılara öncelik tanınması düşünülüyor.

Ciddi ve istikrarlı bir göçmen politikasının oluşturulamaması nedeniyle gündeme alındığı savunulan çalışmada, II. Dünya Savaşı öncesinde yoğun Yahudi nüfusun Türkiye’ye geldiği, bunların çocuklarından hâlâ üniversitelerde ders verenler olduğu, Albert Einstein’ın o dönemde gelen ancak sonra Türkiye’den ayrılan Yahudilerden biri olduğu da hatırlatıldı.

vatandaslik-suriye-

 

Vatandaşlık verilirken şu kriterlerin dikkate alınacağı öne sürüldü:

* Suriyeliler vatandaşlığa peyderpey alınacak. İlk etapta aranan mesleki nitelikler göz önünde bulundurularak 30-40 bin kişi vatandaşlığa geçecek.

* Toplam 300 bin kişinin Türk vatandaşı olması hedefleniyor, ancak bu kişilerin Türkiye’deki aile fertlerine de hak tanınmasıyla sayı daha kabaracak.

* İddiaya göre vatandaşlığa geçenler bir yıl içinde yapılacak seçimlerde oy kullanamayacak.

* Mevcut hükümlerin aksine beş yıldan az Türkiye’de kalanlara da vatandaşlık verilmesi planlanıyor.

Muhalifler de alınacak

* Vatandaşlığa alınacaklar için güvenlik soruşturmalarını MİT yapacak.

* Parası olan ve yatırım yapamayan Suriyeli işadamlarının önü açılacak. Avrupa’ya gitmek isteyenlerin Türkiye’de kalması teşvik edilecek.

* Suriye’deki mevcut yönetime muhalif olan isimlerin de vatandaşlığa geçirilmesi amaçlanıyor. Bu kişilerden Suriye yönetimine karşı ajanlık yapması istenebilir.

Çanakkale ‘sömürüsü’

* Kamuoyundaki olumsuz algının kırılması için ‘milli’ hassasiyetlerden faydalanılacak. Suriyelilerin dedelerinin Çanakkale’de Türklerle omuz omuza savaştıklarının anlatıldığı kampanyalar ihtimaller arasında değerlendiriliyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KAÇ SURİYELİ VATANDAŞLIĞA ALINACAK?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin