KALİTENİN FİYATI OLMAZ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KALİTENİN FİYATI OLMAZİsmet Ayaz Kömürcülük her yıl olduğu gibi bu yılda ailenizi ve kalbinizi ısıtmaya devam ediyor. Kaliteli ürün ve hizmet anlayışının yanında 37 yıllık tecrübesiyle Gaziantep kömür sektörünün gözdesi olan İsmet Ayaz Kömürcülük geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntıların yaşanmaması için vatandaşları şimdiden kömürlerini almaları gerektiği hususunda uyarıyor.

Gaziantep en köklü kömürcülerinden olan İsmet Ayaz, Gaziantep’e 2012 yılında Doğalgaz’ın gelmesine rağmen kömür sezonunda ve satışlarda herhangi bir değişikliğin olmadığını, vatandaşların kömür alımlarını mutlaka güvenilir ve köklü firmalardan yapması gerektiğini vurgulayarak, Doğalgaz kullanma mecburiyeti gibi bir hususun söz konusu olmadığını, bu konunun bu işi yapan firmalar tarafından rant amaçlı reklam haline dönüştürüldüğünü söyledi. Ayaz; “ Gaziantepli Doğalgazla ısınmanın kömüre oranla ne kadar maliyetli ve daha kalitesiz bir ısınma olduğunu bildiği ve gördüğü için kömürden vazgeçmedi. Gaziantep halkı Doğalgaz konusunda ilk zamanlar kandırılmasına rağmen Doğalgazla ekonomik ısınmanın olmayacağını gördü ve Gaziantep’te son dört yılda Doğalgaza geçme oranı resmi rakam olarak  %13 olarak açıklandı. Bu rakam Gazianteplinin Doğalgaza bakış açısını yansıtması açısından yeterli bir orandır diye düşünüyorum.  Doğalgaz ve Kömür karşılaştırıldığında kömürün kalitesi olsun, fiyatı olsun hem de yakıldığında alının ısınma derecesinin en üst limiti olsun kömürün ilk sırada olduğu ispatlanmıştır. Doğalgazda evin ısısının soğuma süresi 15 dakika iken bu kömürde 2-3 saatlik bir dilimi kapsamaktadır. Buna rağmen çok yüklü miktarda doğalgaz faturası ödediklerini de görüyoruz.

DOĞALGAZ MECBURİ DEĞİLDİR

Doğalgaz Türkiye’nin hiçbir noktasında mecburi değildir. Doğalgaz satıcıları ve malzeme temincileri bu şekilde bir pazarlama yöntemine başvurarak halkın cebine göz dikmişlerdir. Gaziantep’te doğalgaz’ın mecburi tutulacağına ilişkin yapılan reklamlar tamamen paravandır. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir uygulama yoktur.  Konya, Eskişehir ve Denizli’de Büyükşehir Belediye Meclislerinden çıkan kararla yasaklanmasına rağmen alınan bu kararların hepsi Türkiye’de tekelleşmeye gidildiği gerekçesi ile Doğalgazın mecburi tutulmasının söz konusu olamayacağı hususunda Yargıtay’dan geri dönmüştür. Bundan önceki dönemlerde de böyle bir olaya girişildiğinde Sayın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr.Asım Güzelbey böyle bir oyuna düşmeyerek, yasaklama gibi bir pozisyona düşmemiştir.

2011 YILINDA YERLİ KÖMÜR GAZİANTEP PİYASASINI İSTİLA ETTİ

Gaziantep’te yerli kömürün kullanılması yasaktır. Yerli kömürün kullanımının yasak olması ile birlikte sektörde haksız olarak nitelendirdiğimiz ciddi paralar dönmüştür. Çünkü tonu 370-380 dolara satılan İthal Kömürlerin içerisine yerli kömürün konulması suretiyle kömürün tonunun 150 dolara mal edildiği bir ortamdayız. Geçtiğimiz yıl içerisinde de Gaziantep’te ilgili birimlerin çalışmamasından ve denetleme yapmamasından dolayı Gaziantep ciddi yerli kömür baskınına uğramıştır. Resmen İthal Kömür torbalarında yerli kömür Gaziantep piyasasına sürülmüş, hatta istila etmiştir diyebiliriz. Yerli kömür 2500-3000 kaloridir ve kükürt oranını %7-8 civarlarına çıkararak üst düzey hava kirliliğini çok ciddi bir şekilde yaymaktadır. Kalori olarak İthal Kömür 7500-8000 kalori ve kükürt oranı %1’dir. İthal kömürün hava kirliliği ile uzaktan ve yakından hiçbir bağlantısı yoktur. Odun ve tahta yaksanız bile mutlaka hava kirliliği olacaktır, ithal kömür bir kâğıt yakmanın havaya vermiş olduğu kirlilik kadardır. Yerli kömür ancak özel filtreli bacalarda kullanılabilir. Yüksek kaloriye ihtiyaç duyulmayan, ithal kömürle harman yapılarak büyük fabrikalarda kullanılan bir kömürdür. Yerli kömürün buralarda dahi kullanılması için özel izin alınması gerekir, bunun haricinde hiçbir yerde kullanılmamaktadır. Bununla ilgili Gaziantep Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Gaziantep İl Müdürlüğünden izinlerin alınması gerekiyor. Yeni atanan Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz şu anda gayet duyarlı çalışıyor. İnşallah bu yıl geçen yıl yaşanan hava kirliliğini yaşamayacağız.

VATANDAŞ BİZE DERS VERMEYE ÇALIŞTI

2010 yılında İthal Kömürde 10.aydan sonra çok ciddi anlamda bir düşüş yaşandı. İthalatçılar ile Rusya’da ki firmaların arasında yaşanan fiyat kavgaları ve 150 dolarlık fiyat düşüşü nedeniyle ilk kömür alanlar zarar etti. Aslında kaybedilen bir şey yoktu, kardan zarar edilmişti. Alanlar 150 dolar daha aşağı ödeme yapabilirlerdi. Bunu gören vatandaş 2011 yılında bize ders vermeye çalışarak 11.ayda daha ucuz olur diyerek kömür alımlarını bu aya erteledi. Kesinlikle şunu söylemek istiyorum; 11.ayda hiçbir zaman kömür fiyatları düşük olmaz, daha da üst limitlere çıkar. Ancak halkımız geçen yıl tam kaloriferler yanacağı zaman büyük bir hücumla kömürcülere hücum etti ve kömürcüler bu yükün altından kalkamadılar. İskenderun Limanında aynı sıkıntıdan muzdarip olunca, 11.ayda istenilen kömür miktarı karşılanamadı ve vatandaşımıza dört dörtlük hizmet verilemedi.

BİZ KALİTEYİ SATIYORUZ, KALİTENİN FİYATI OLMAZ

Geçtiğimiz yıl yerli kömürün piyasaya bu kadar girmesindeki sebebin altında yatan husus ithal kömür ihtiyacının karşılanamamasıdır. Resmen ithal kömür torbalarında yerli kömürü halka satarak dolandırıcılık yaptılar. Halkımız bu yıl kömür alımında geçtiğimiz yıllara göre daha duyarlı davranıyor. 5.ayın sonundan itibaren sezonumuz hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah 11.ayda geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız sıkıntılarımız olmayacak. Öncelikle 3-5 dolar için kömürcünüzü değiştirmeyin. Yıllarca bu işi yapmış, bu sektör içinde çalışmış, referansı çok kuvvetli kömürcüler var. Ben kömür sektöründe bulunan bütün arkadaşlarımı tanırım. Ancak, bizim sektörümüzde kötü niyetli insanlar çıkması nedeniyle bizde zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Vatandaşlarımız, belirli bir kömür firmasında standart sağlayarak kömürün ve firmanın performansını ve geçmişini mutlaka değerlendirsinler. Nasıl beyaz eşyada belirli markalar en üstte ise kömürde de Atakaş firması en üsttedir. Geçtiğimiz yıl Atakaş ile birçok ünlü firmanın torbalarında yerli kömür satışı yapıldı. Bu yerli kömürler merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde bu torbaları bastırarak markayı kullanıp halkımızı dolandırdılar. İthal kömür hafiftir, yerli kömür ağırdır. Ancak vatandaşın bunu tespit edebilmesi çok zordur. Vatandaşlarımız kömür torbalarını açıp bakmıyorlar, bu biraz teknik bir konu. Burada denetleme mekanizmasının ve bizim gibi eski kömürcülerin iyi çalışması gerekir. Biz 37 yıldır bu sektörde hizmet veriyoruz. Benim emsallerim ile aramda 10 yıl fark var. 37 yıllık bir firmayla, 3 yıllık bir firma arasında hem halkı bilinçlendirme, hem de bizim geçmişimizle orantılı olarak vatandaşa verdiğimiz güven arasında önemli farklar vardır. Biz kaliteyi satıyoruz, kalitenin fiyatı olmaz. Halkımız geçen yıl yaşadığı sıkıntılar nedeniyle bu sene ucuz kömürlere rağbet etmeyecektir ve etmiyor da!

ATAKAŞ KÖMÜRÜ 10-15 DOLAR DÜŞÜĞE VEREN RAHMETLİ BABAM DAHİ OLSA HIRSIZLIK YAPACAK DEMEKTİR

Gaziantep’te Atakaş bayisi olarak toplam 4 firmayız. Bizler ne hırsızlık yapabiliyoruz, ne de iyi kömür ile kötü kömürü harmanlayarak satabiliyoruz. Bunları yapamadığımız için zaten fiyatlarımız standarttır. Diğer Atakaş bayileri ile aramazda belki 1-2 dolar hizmet farkı olabilir. 10-15 dolar farkla kim Atakaş kömür satıyorum diyorsa ki bunu rahmetli babam dahi yapacak olsa kesinlikle hırsızlık yapacaktır demektir.  Vatandaşlarımız bu konuda uyanık ve duyarlı olsunlar, bunu kim yaparsa yapsın kesinlikle eksi bir şeyler yapacaktır. Şu anda bizim birinci sınıf 1 ton Atakaş Rus Karpuz SSPK Kömür fiyat Aralığımız 375-380 dolar arasındadır. Vadeli durumlarda fiyatlarımız 410 dolara kadar çıkıyor, vadeli durumlarda 10 ay kredi kartına taksit yapabiliyoruz” dedi.

Ayaz, vatandaşları kaliteli kömür konusunda ucuza değil kaliteye önem vermeleri konusunda uyardı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KALİTENİN FİYATI OLMAZ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin