1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. Kuduz Nedir? Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kuduz Nedir? Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

featured
Kuduz Nedir? Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuduz Nedir? Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kuduz, köpekler ve insanlar dahil olmak üzere tüm memelileri etkileyebilen ve en yıkıcı hastalıklardan biri olma niteliğine sahip olan viral bir hastalıktır.

Gelişmiş tıp sayesinde kuduz aşıları ile önlenebilir. Köpeklerde kuduz belirtileri ortaya çıktığında ne yazık ki ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle köpeklerin yakından gözlemlenmesi, kuduz aşılarının tamamlanması ve köpeklerde kuduz bulaşma ihtimalinin minimize edilmesi gerekir.

Kuduz Nedir?

Kuduz, memelilerin beyin ve omuriliğini etkileyebilen bir virüstür. Semptomları ortaya çıktığında ölümcül seyreden bu virüs enfekte olmuş bir hayvan tarafından ısırılma sonucu salya yolu ile bulaşır. Diğer bir bulaşma şekliyse açık yaraya enfekte olmuş hayvanın salyasının bulaşmasıdır.

Kuduzun Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Kuduzun kuluçka süresi, klinik belirtilerinin ortaya çıkması için geçen süre 10 gün-1 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Köpeğin kuduz belirtileri görülme zamanı ise virüs kapıldıktan sonra 2 hafta ila 4 ay arasında değişebilir. Vücuda yayılan enfeksiyon omurilik ve beyine ulaşarak ölümle sonuçlanabilen ensefalopatiye neden olur. Bu hastalık, beynin yapısının ve çalışma biçimin değişmesine neden olmaktadır. Semptomlar ortaya çıktığı andan itibaren erken müdahale edilmesi zorunludur.

Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Köpeklere kuduz bulaştıktan ve kuluçka süresi sona erdikten sonra başlangıç olarak davranış farklılıkları ile karşılaşılır. Enfekte olan köpek huzursuz ve rahatsız davranışlar sergilemeye ve saldırganlaşmaya başlar. Kuduz bulaşan hayvanlarda karakteristik olmayacak şekilde sıcakkanlı davranışlara da rastlanabilir. Genellikle mutlu ve heyecanlı tavırlara sahip olan köpekler ilgisizleşebilir. Köpeklerde kuduzun yol açtığı fiziksel belirtiler arasında ateş, yutma güçlüğü, aşırı salya akması, sendeleme, nöbet geçirme ve felç gibi durumlar yer alabilir.

Virüs, vücutta ilerledikçe köpeklerde aşırı uyarılma sonucu ortaya çıkan davranışlar meydana gelebilir. Her zamanki hareketler ve sesler köpekleri rahatsız edebilir; saklanma ve saldırganlık davranışları göstermelerini tetikleyebilir. Bu dönemdeki köpekler mümkün olduğunca karanlık ve sessiz ortamlarda zaman geçirmeyi ister.

Köpeğin kuduz belirtileri arasında en dikkat çekici olanlardan biri de ağızda köpürme meydana gelmesidir. Bazı köpeklerin ağzında köpürme olmayabilir, sadece aşırı tükürük veya salya üretimi ile de karşılaşılabilir. Bu belirtiler kuduzun ilerlediğine işaret eder. Son evrelerde köpekler sıklıkla nöbet geçirmeye ve felç belirtileri sergilemeye başlarlar. Köpeklerde kuduz belirtileri ortaya çıktıktan sonra bu hastalığın tedavisi yoktur. Bu nedenle ısırılan köpeklerin mutlaka zaman kaybetmeden veteriner hekimlere götürülmesi gerekir.

Hangi Hayvanlardan Kuduz Bulaşır?

Kuduz bulaşan hayvanlar, doğadaki temel kaynakları kullanmakta ve vahşi yaşam sürmektedir. Ayı, kurt, çakal, domuz, sırtlan ve ayıda, kuduz virüsü sıklıkla görülmektedir. Güney Amerika’da bulunan yarasa türü de kuduz virüsünü taşıyan hayvanlardan bir tanesidir. Vahşi yaşamdaki hayvanların yanı sıra, kedi, köpek ve eşek gibi evcil hayvanlara da kuduz virüsü geçmekte ve insanlar için ölümcül risk taşımaktadır. Soğukkanlı sürüngenler arasında yer alan yılan ve kertenkele gibi türler, kuduz virüsünü taşımamakta ve etraflarına yaymamaktadır. Kuduz virüsüne yakalanmış ve hastalanmış hayvanların ısırması durumunda, kuduz virüsü insanlara geçecektir. Açık yarası bulunan insanlar, kuduz virüsüne yakalanmış hayvanların salyaları ya da tırmalamaları durumunda da kuduz virüsüne yakalanabilirler. Kuduz hayvanlar, nedensiz saldırılarla insanları ısırmakta ve kişilere kuduz virüsünü bulaştırmaktadır. Bir hayvanın canının yakılması, rahatsız edilmesi ya da yavrularına saldırılması sonucunda meydana gelen normal ısırmalar, kuduz riskini minimalize edecektir. Her ihtimale karşı, hayvan ısırmalarında hastaneye gidilmesi ve kuduz aşısı vurulması şart koşulmuştur.

Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News Narkoz haber

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
2
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kuduz Nedir? Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!