MESEM’de yolsuzluk iddiaları artıyor

featured
MESEM’de yolsuzluk iddiaları artıyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MESEM’de yolsuzluk iddiaları artıyor

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM)’ de neler oluyor? MESEM üzerinden ödenen paranın aylık 7,5 milyar, yıllık ise yaklaşık 90 milyar TL olduğu ifade edilirken, son zamanlarda gündeme gelen yolsuzluk iddiaları yeterli denetim yapılmıyor mu sorusunu da beraberinde getirdi.

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) tarafından nitelikli iş gücünün artırılması ve eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen çeşitli programlarda yolsuzluk iddialarının artması yeteri kadar denetim yapılmıyor mu sorularını gündeme getirdi.

MESEM DE YOLSUZLUK İDDİALARI ARTIYOR

Öğrencilerin meslek sahibi olmasının yanında öğrenci iken para kazanma imkanı da sunan MESEM de yolsuzluk haberleri gündemden düşmüyor. Özellikle güzellik merkezi, kuaför, kafe ve lokanta gibi yerlere yüklü miktarda MESEM öğrencisi kaydının yapıldığı, koordinatör öğretmen görevlendirmelerinin sadece kağıt üzerinde kaldığı, yeterli kontrollerin yapılmaması nedeniyle devletin zarara uğratıldığına ilişkin iddialar gündemden düşmüyor.

Son olarak Elazığ’da gerçekleştirilen “Cımbız Operasyonu’nda kamunun sadece 2023 yılında 7 milyon lira zarara uğramasında Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı kamu çalışanlarının da olması denetimlerin yeterli seviyede olmadığını gösterdi.

GAZİANTEP’TE DENETİMLER YETERLİ Mİ? CİMER BAŞVURUSU NEDEN YANITSIZ KALDI?

Narkoz Haber Gazetesi tarafından Gaziantep MESEM in öğrenci sayısı, denetimi, işleyişine ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinden talep ettiğimiz bilgilere ilişkin yazımız; Milli Eğitim Bakanlığı Meslek ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından “ RESMİ BAŞVURU OLMADIĞI” gerekçesi ile cevaplanmaktan kaçınılmış olup Milli Eğitim Bakanlığına dilekçe ile başvurulması istenmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Meslek ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün istenen bilgileri vermekten kaçınması akıllara Gaziantep’te de bu tür sıkıntılar olabilir mi sorusunu gündeme getirdi. Ayrıca CİMER başvuruları resmi değil midir?

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Devlet tarafından desteklenen istihdamı artıran projeler, konunun uzmanı kamu çalışanları (öğretmen, usta öğretici vb.) tarafından belirleniyor. Belirlenen programa ilişkin işletmeler (kafe, restoran, güzellik merkezi) ile görüşülerek anlaşma sağlanıyor. Bu anlaşmalar neticesinde öğrencilerin bölümlerine (güzellik hizmetleri, moda tasarım, aşçılık vb.) göre stajyer veya çalışan olarak sigorta girişleri yapılıyor.

İddialara göre bu yöntemle standart bir kafede 90, bir kuaförde ise 30’a yakın öğrenci çalıştırılıyormuş gibi gösterilip devletten gelen teşvik ücreti ise kamu çalışanı ve işletme arasında paylaşılıyor. Bir diğer iddia ise bu öğrencilerin ne stajdan ne de çalıştırıldığından haberlerin olmaması.

MESEM NEDİR?

Mesleki Eğitim Merkezi, (kısaca: MESEM), eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi, 09.12.2016 tarihinde, örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alındı. Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak eğitim veren kuruma en az ortaokul mezunu olan öğrenciler kayıt olabilmekte. Eğitim süresi 4 yıl olan bu okulu bitirenler, hem Lise Diploması hem de Ustalık Belgesi almaktadır.
Haftada 4 gün bir iş yerinde, Ustanın yanında pratik eğitim, 1 gün ise okulda teorik eğitim ve fark dersleri gösteriliyor. Bağımsız MESEM Kurumları bulunmakla beraber Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde de MESEM Programları uygulanmaktadır. Öğrenci İçin avantajları ise İş yerinde, bir ustanın yanında genç yaşta işi öğrenme, meslek sahibi olma imkanı, Öğrenciyken para kazanma imkanı, Akademik derslerde zorlananlar için sadece fark derslerini alarak lise diploması alma imkanı sunuyor. İşyeri için avantajları ise asgari ücretin %30 ‘u kadar maaş geri ödeme desteği, öğrencinin SGK Priminin devlet tarafından ödenmesi, ara eleman ihtiyacını karşılaması, İleriki dönemlerde kurum kültürüne sahip usta bulma kolaylığının sağlaması.

MESEM’de yolsuzluk iddiaları artıyor
MESEM’de yolsuzluk iddiaları artıyor

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News   Narkoz

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
1
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
MESEM’de yolsuzluk iddiaları artıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin