ORUÇ VE GÖZ SAĞLIĞI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ORUÇ VE GÖZ SAĞLIĞIGöz Nuru Göz Hastanesi doktorlarından Op.Dr.Cem ÖZTÜRKMEN, Ramazan  ayında göz muayenesinin ve tedavisinin orucu bozup bozmadığına dair şüpheler nedeniyle,göz  muayenesini ve tedavisinin ertelenmesinin gözde ağır tahribatlar bırakabileceğini söyledi.

Göz Nuru Göz Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Cem ÖZTÜRKMEN,  Diyanet işlerinin yapmış olduğu yazılı açıklamada; göz muayenesi sırasında damlatılan damlanın orucu bozmadığı, ayrıca göz ameliyatlarını vücuda gıda ve vitamin içerikli madde verilmediği sürece orucu bozmayacağı bildirilmiştir.

Bu durumda  göz rahatsızlığı olan kişiler tedavilerini aksatmayarak  göz muayenelerine gidip tedavilerine devam edebilir. Özellikle bazı göz rahatsızlıkları vardır ki bunların takibi hayati önem taşımaktadır.

Diabetli hastalar, doktor kontrolünde  oruç tutmalı.

“Hepimizin bildiği gibi, öğün atlamak,aç kalmak, hatta az yemek kan şekerini düşürerek hipoglisemiye neden olmaktadır. Oruç  tutan diyabetli hastaların doktor  kontrolü  altında olmaları ve doktorunun izniyle oruç tutması  hayati önem arz etmektedir. Ancak maalesef  diyabetli hastaların bir kısmı bu durumu önemsemeyerek, oruç tuttuğu gibi ağır yemeklerden sonra  ağır tatlılara yüklenmektedir. İleri  diyabetin ağır sonuçlarını henüz görmedikleri için bu  tür besin düzensizlikleri  kendilerine ufak ve masum kaçamaklar gibi gelmektedir.   Halbuki ne ufak ne de masumdur bu kaçamaklar, geri dönüşü olmayacak büyük tahribatlar bırakacak kadar tehlikelidir.”

Şeker Hastalığı Körlük Sebebi Olabilir !

Şekerin göz üzerinde etkisine gelirsek, kan şekerindeki düzensizlik vücudumuzdaki tüm organları etkilediği gibi gözümüzü de etkiler.Gözde etkilediği en önemli bölüm ise RETİNA dır.Başta retinada mikro baloncuklar ve noktasal kanamalarla başlayan hastalık sonraları damar tıkanıkları, yeni damarlanmaları, göz içi kanamaları ve yırtıklarla sonuçlanır.Şeker hastalarının büyük bir oranında bu tür şikayetlerin  azami olarak 10 yılda görüldüğü tespit edilmiştir.Ülkemiz bazında düşünürsek , şeker hastalarının çok olması , görme kaybı riskinin hiçte azımsanmayacak ölçüde olduğunu bize çok net bir şekilde anlatır. Sadece ülkemizde değil dünyada da körlük sebebinin başında yer alan şeker hastalığının dünyamızı karartmaması için , düzenli olarak  kontrol altında olmamız gerekir.

Diyabet hastalarının hiçbir yakınmaları olmasa da  6 ay-1 yıl  aralarla retina muayenesi olması tüm bunlar düşünülürse şüphe götürmez bir ihtiyaçtır.Bu hastalığın tedavisi için öncelikle gözün anjiosu çekilip neticesine göre şuan tüm dünyada uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan Argon lazer ve iğne tedavileri  uygulanmaktadır.Tedavi bitiminde gözün  3 ayda bir izlenmesi gerekir, çünkü hasta hala diyabet hastasıdır ve gözün sağlam kesimlerinde tahribata yol açma riski hala vardır. Diyabetik Retinopati hastalığı düzenli takip ve tedavi uygulanmaması durumun da körlüğe neden olabileceği unutulmamalıdır.

Şeker hastalığı olan hastalarda katarakt ve göz tansiyonu görünme riski daha fazladır.Kataraktın oluşma sebebi kan şekerindeki yükselmedir, aynı zamanda kandaki iniş çıkışlar hastanın görmesini geçici olarak bozabilir  bu yüzden bu aşamada gelen hastalara gözlük yazılırken kan şekerinin düzenlenmesi  dikkate alınmalıdır. Yüksek şeker gözde bir bombelilik yaratır bu da kırma kusurlarından olan miyop hastalığına iter.

Ayrıca göz tansiyonu (GLOKOM) da şeker hastalarında önemli olan bir hastalıktır.Kişinin şeker hastalığının yanında kolestrol ve tansiyon hastalığının olması ve  bu hastalıklar için kullandıkları ilaçlar görme sinirinin beslenmesini etkilemekte olup,  glokoma bağlı görme kaybı riskini arttırır.Hamilelikte şeker hastalığına bağlı retinopatinin hormonal nedenlerle daha  hızlı ilerlediği biliniyor, bu sebepten  anne  adaylarımıza göz kontrollerini yaptırmayı öneririz.”

Unutmayalım ki, Şeker hastalığı kontrol altına alındığı sürece Körlük Riski Ortadan Kalkar !!

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ORUÇ VE GÖZ SAĞLIĞI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin