“Şizofreni hastalarına karşı toplumsal önyargıları hep birlikte aşmalıyız”

featured
"Şizofreni hastalarına karşı toplumsal önyargıları hep birlikte aşmalıyız"
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Şizofreni hastalarına karşı toplumsal önyargıları hep birlikte aşmalıyız”

Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Acıoğlu 3 Aralık Engelliler Günü dolayısyla  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitafen bir mesaj yayımladı. Gaziantep Haber

Acıoğlu mesajında, “Ruh sağlığı konusunda toplumsal bilincin gelişmesi için; öncelikle devletin konuyu sahiplenmesi gerektiği düşüncesiyle sizlere hitaben bu mektubumuzu yazmayı gerekli gördük” diyerek “Şizofreni hastaları ve yakınlarını devlet ve toplumla bütünleştirmek için kararlılıkla mücadele etmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Acıoğlu’nun açıklaması:

"Şizofreni hastalarına karşı toplumsal önyargıları hep birlikte aşmalıyız"

“Sayın Cumhurbaşkanım,

Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği olarak; dünyanın en önemli halk sağlığı sorunlarından olan “şizofreni” konusunda toplumsal bilincin gelişmesi için çalışmaktayız. Şizofreni hastaları ve yakınlarını devlet ve toplumla bütünleştirmek için kararlılıkla mücadele etmekteyiz. Tüm çabalarımıza rağmen itilip, kakılmaya devam etmekteyiz. Ruh sağlığı konusunda toplumsal bilincin gelişmesi için; öncelikle devletin konuyu sahiplenmesi gerektiği düşüncesiyle sizlere hitaben bu mektubumuzu yazmayı gerekli gördük.

Şizofreni hastaları ve yakınlarının sorunlarının çözümü için öncelikle damgalama ile mücadele etmek gerekmektedir. Bizce damgalama, en temel insan hakları ve toplumsal ahlak meselelerinden biridir. Şizofreni hastaları, mücadele edilmesi gereken toplum zararlıları değil; onurlu yaşam hakkına kavuşturulması gereken vatandaşlardır. Bu hakkı tanıyarak vatandaşı sahiplenmek öncelikle devletin görevidir. Devlet, şizofreni hastalarını sahiplenip, onurlandırdığı zaman sorunların çözümü daha kolay olacaktır. Şizofreni hastaları ve yakınlarını hastalıkla mücadelede yalnızlaştırıp çaresizliğe sürükleyen toplumsal önyargıları hep birlikte aşmalıyız. Böylece; hastalıkla mücadelenin devlet ve toplum hayatında oluşturduğu maddi ve manevi külfet önemli oranda azalacaktır.

Devletimiz, engelli vatandaşlara yönelik hayata geçirdiği sosyal politikalarla önemli bir aşama kaydetmiştir. Uygulanan sosyal politikalar sayesinde devletin şefkat eli tüm engelli bireylere uzanmıştır. Ne mutlu ki bu şefkat eli hayvanlara da her zaman uzanmıştır. Dezavantajlı toplum kesimlerine yönelik politikalar değerlendirildiğinde “hayvanların” bile gerisinde olan tek toplum kesimi şizofreni hastaları ve yakınlarıdır.

Derneğimiz; on üç yıllık birikimiyle şizofreni hastalığıyla mücadele ile ilgili sorunları tespit etmiş ve çözüm önerilerini hazırlamıştır. Mücadele ile ilgili temel esasları; “11 Nisan Dünya Şizofreni ile Mücadele Günü Bildirisi”yle ortaya koymuştur. Gaziantep’te faaliyet gösteren öncü sivil toplum örgütlerimiz de bildirimize desteklerini vermişlerdir. Toplumsal hayatın içinde bir damgalanan ve bir damgalayan olmamak için; toplum ve devlet birlikteliğini inşa etmek gerektiği düşüncesiyle “Herkes Burada!” ana temasıyla başlattığımız yeni dönem çalışmalarımızda; bizlere devletimizin şefkat elini uzatmasını temenni etmekteyiz. İnsanlık adına önemli toplumsal değerleri birlikte inşa etmeyi diler saygılarımızı sunarım” Gaziantep Sağlık 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Şizofreni hastalarına karşı toplumsal önyargıları hep birlikte aşmalıyız”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin