Türkiye’nin kültür ve lezzet başkenti ‘OĞUZELİ’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin kültür ve lezzet başkenti ‘OĞUZELİ’

Türk Patent ve Marka Enstitüsüne coğrafi işaret için başvurulan Nar, Nar Ekşisi, Ezo Gelin Çorbası, Ezo Gelin Bebek ve Kurutmalık Oğuzeli adına tescillendi. Gaziantep genelinde en fazla tescilli ürün Oğuzeli’nde bulunuyor.

2014 yılında göreve geldiğinden beri Oğuzeli’ni tanıtmak, kalkındırmak, geliştirmek amacıyla birçok çalışma yaptıklarının altını çizen Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, “Vatandaşımızın cebine giren paranın daha çoğalması için burada çıkan ürünleri marka haline getirmek için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” dedi.

Türkiye'nin kültür ve lezzet başkenti ‘OĞUZELİ’

“COĞRAFİ İŞARET ÜRÜNÜN DEĞERİNİ ARTTIRIR”

Coğrafi işaretin ürünün değerini arttırdığını ifade eden Kılıç, “Coğrafi işaret nedir ki, marka nedir ki diyenler olabilir. Coğrafi işaret ve marka çok önemli günümüzde çünkü insanlar güvenli gıdaya ulaşmak istiyor. Hijyen kurallarına uygun şartlarda üretilmiş, katkısız doğal ürünlere yöneliyor halkımız dolayısıyla bir markalı ürün varsa oradaki hile ve karışıklık en aza inmiş oluyor. Biz bu şekilde üreticinin tüketiciye güvenli gıda üretmesini, tüketicinin de güvenli gıdaya ulaşması için bu çalışmalarımız çok önemli diye düşünüyoruz. Bu yaptığımız ürünler çalışmalar sonunda gerçekten ürünlerin değerleri bir kat daha artmaya başladı. Türkiye’de ve dünyada tanınırlığı artmaya başladı bu da tabii ki ilçemizin tanınmasına, tanıtılmasına lüktüler ve tarihi değerlerin ön plana çıkması adına önemli bir katkı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“ŞİFA DEPOSU OĞUZELİ NARI”

Tarihler boyu her zaman bolluk ve bereketin simgesi olan Oğuzeli narı aynı zamanda Oğuzeli’mizin başlıca geçim kaynaklarının da başında geliyor. Geleneksel tarım ürünlerimizden Oğuzeli narı, ince kabuğu, özel tadı ve iri taneleriyle benzerlerinden kolayca ayrılıyor.

“YILDA 100 TON NAR EKŞİSİ ÜRETİLİYOR”

Oğuzeli nar ekşisinin en önemli özelliği, doğal olması ve hiçbir katkı maddesinin bulunmaması. Tüm bunlar nar ekşisini son derece lezzetli hale getiriyor ve şifa kaynağı olarak da tüketiliyor. Oğuzeli Belediyesi’nin yaptığı girişimlerden sonra üretim daha da arttı. Nar ekşisi, katma değeri artmış bir ürün haline geldi. Dolayısıyla vatandaşın cebine giren kar daha da arttı. Oğuzeli ilçesinde yıllık ortalama 100 tona yakın nar ekşisi üretiliyor. Bu, her yıl artarak devam edecek.

Türkiye'nin kültür ve lezzet başkenti ‘OĞUZELİ’

“TÜRK MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ EZOGELİN ÇORBA”

Yaşam öyküsü, güzelliği, aşkı ve memleket özlemiyle filmlere, türkülere konu olan Ezo Gelin’in yokluk ve kıtlık zamanında yaptığı, kendi adını taşıyan çorba geleneksel ürün adıyla Oğuzeli Belediyesi tarafından tescillendi.

“TÜRKİYE’NİN KURUTMALIK DEPOSU OĞUZELİ”

Patlıcan, biber, tüylü acur ve kabak olmak üzere 4 tane ürünümüzü Oğuzeli kurutmalığı diye tescillettik ve tüm dünyada markalı bir coğrafi ürün haline dönüştü. Buradakilerin hepsi doğal ortamda kurutulmuş ve arz edilmiş ürünler içinde herhangi bir katkı ve karışım yok. Tamamen organik olarak tarladan nasıl gelmişse evlerde işlenerek tüketiciye sunulmuştur. Biliyorsunuz bu süreçte doğal ürünlere yönelim çoğaldı halkımız bu ürünlere nasıl ulaşacağı konusuna önem veriyor. Dolaysıyla bir başka yerde yetişmesi, üretilmesi de pek mümkün olmayan şeyler.

“BARAK KÜLTÜRÜ EZO GELİN BEBEKLERLE TANITILIYOR”

Barak kültürü dediğimiz Türkmen kültürü yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutuyor. Ezo Gelin’i sıçrama tahtası yaparak bu kültürü yaşatmak, tanıtmak, devamlılığını sağlamak adına yapılan projelerden biri. Her gören çok beğeniyor. Kız çocukları bebekle oynamayı sever. Bizim kültürümüze yabancı olan bebekler var. Çocuklarımız onlarla oynayacağına kendi kültürünü, kıyafetlerini tanısın. Kendisine bu kahramanları örnek alsın.

Türkiye'nin kültür ve lezzet başkenti ‘OĞUZELİ’

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News   Narkoz

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
1
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkiye’nin kültür ve lezzet başkenti ‘OĞUZELİ’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin