Uzman Diyetisyen Özlem Güleçoğlu’ndan “Mutluluk Diyeti”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EVDEKİ DEPRESYONLA SEROTONİNİZİ ARTIRARAK MÜCADELE EDEBİLİRSİNİZ: EVDEKİ MUTLULUK DİYETİ!

Tüm Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan yeni tip Koronavirüsün etkilerinden korunmak için, evimizden çıkmamamız hem sağlımız hem de sevdiklerimizin sağlığı için oldukça önemli…

Medicalpark Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyetik Bölümü Uzm. Dyt. Özlem Güleçoğlu, Korona virüsten korunmak için evde kaldığımız şu günlerde psikolojik olarak kendimizi güçlü hissetmemizin bu sürecin kolayca atlatılabilmesi için oldukça önemli ve gerekli olduğunu vurgulayarak yeme ve içme alışkanlığımızın bağışıklık sistemimizi ve metabolizmamızı etkilediğinin önemine dikkat çekti.

Uzm. Dyt. Güleçoğlu, İçinde bulunduğumuz bu stresli ve zor günlerde hayata daha olumlu bakmak, daha canlı ve zinde hissetmek için; mutluluğun simgesi olan serotonini nasıl artırabileceğimiz hakkında önerilerde bulundu: ‘’Serotonin hormonu günlük hayatta çok sık duyduğumuz terimlerden biri. Serotonin, insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir. Bu nedenle mutluluk hormonu olarak bilinir. Serotonin eksikliğinde kişide depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. Serotonin yapısal olarak monoamin grubuna girer ve triptofan aminoasitinden sentezlenir. Serotonin vücudun çeşitli kısımlarında üretildiği gibi beyinde de salgılanır. Serotonin hormonu bedensel ve ruhsal olarak birçok durumu etkiler. Açlık, yorgunluk, uykusuzluk, stres, yemek yeme alışkanlıkları, ortamdaki ışık düzeyi ve kullanılan ilaçlar gibi bir çok faktör insan vücudundaki serotonin düzeyini etkilemektedir. Stres ve düşük kan şekeri serotonin düzeyini düşürürken; kusma, oksijen, içinde aminler bulunan gıdalar (örneğin: peynir, çikolata, portakal, mandalina, domates ) ve içinde triptofan isminde bir çeşit amino asit bulunan gıdalar, (örneğin süt, hindi eti ) serotonin düzeyini yükseltmektedir.’’diye konuştu.Biraz bilimsel bilgiden sonra Koronavirüs salgını nedeni ile evlerimizde kalmak durumundayız. Evde geçirdiğimiz sürenin artması yemek ve atıştırmalıkları da artırdığımız anlamına gelmektedir. Bu süreçte, kilo artışları yaşandığı gibi bizim de sağlıksız bir sona doğru sürüklediğimizi görmekteyiz ya da görmeliyiz.’’şeklinde konuştu.

Medicalpark Gaziantep Hastanesi, Uzm. Dyt. Güleçoğlu, Karantina günlerinde insanların hem zayıflayıp hem de kendilerini mutlu hissedecebilecekleri listesi ise şöyledir:

KAHVALTI

Kahvaltıdan hemen önce 2 su bardağı ılık su

Çiğ badem

Dut kurusu

Yulaf

Ev yoğurdu (hepsini karıştırıp tüketebiliriz)

ARA ÖĞÜN

Çiğ fındık

ÖĞLE YEMEĞİ

Yemek öncesi 2 su bardağı ılık su

Barbunya yemeği

Ev yoğurdu

ARA ÖĞÜN

Çiğ kaju

AKŞAM YEMEĞİ

Yemek öncesi 2 su bardağı ılık su

Kuzu haşlama

Söğüş domates

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Uzman Diyetisyen Özlem Güleçoğlu’ndan “Mutluluk Diyeti”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin