Dr. Serpil Erdoğan, “Kanda pıhtılaşma olmaması ciddi sağlık sorunlarının habercisi”

featured
Dr. Serpil Erdoğan, "Kanda pıhtılaşma olmaması ciddi sağlık sorunlarının habercisi”
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dr. Serpil Erdoğan, “Kanda pıhtılaşma olmaması ciddi sağlık sorunlarının habercisi”

Liv Hospital Gaziantep Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Erdoğan, çocukluk çağında görülebilen kanama bozuklukları hakkında açıklamalarda bulundu.

Düşme, çarpma, vurma sonucu bacaklarda oluşan morlukların çocukluğun olmazsa olmazı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Erdoğan, “Kanımızın sıvı ve akışkan olması, vücudumuzun en uç noktalarına kadar ulaşması ve o bölgelerin ihtiyacı olan besin ve oksijeni taşıması için ne kadar elzemse; bir yaralanmaya maruz kaldığımızda akışkanlığın durması ve pıhtılaşması da o kadar hayatidir. Bu pıhtılaşmanın olamaması, ciddi sağlık sorunlarının nedeni ve habercisidir” dedi.
Düşme, çarpma, vurma sonucu bacaklarda oluşan morlukların çocukluğun olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Erdoğan, “Kanımızın sıvı ve akışkan olması, vücudumuzun en uç noktalarına kadar ulaşması ve o bölgelerin ihtiyacı olan besin ve oksijeni taşıması için ne kadar elzem ise; bir yaralanmaya maruz kaldığımızda akışkanlığın durması ve pıhtılaşması da o kadar hayatidir. Bu pıhtılaşmanın olamaması, ciddi sağlık sorunlarının nedeni ve habercisidir” ifadelerine yer verdi.

“Tanı nesiller boyu atlanabilir”

Sünnetin bu konuda iyi bir yol gösterici olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Erdoğan, “Bir çocuk sünnet sonrası beklenenden fazla kanamamışsa, en azından onda genetik bir kanama hastalığı yoktur diyebiliriz. Kız çocuklarında ise bu zarfta biraz daha ileri yaşlarda, ergenlik yaşında ilk menstrual (adet) kanamalarda ortaya çıkar. Ekseriya genetik olan bu hastalıklar esasen annede de vardır ama anne bunu yıllardan beri normal olarak algıladığı için kızındaki problemin de farkına varmayabilir. Böylece tanı nesiller boyu atlanabilir” şeklinde konuştu.

“Belirtilere dikkat edilmeli”

Sonradan kazanılan kanama bozukluklarında en korkulanlarının lösemi, lenfoma gibi çocukluk çağı kanserleri olduğuna değinen Uzm. Dr. Erdoğan, “Yaramazlığa bağlı morarmalar daha çok bacaklarda görülürken, patolojik morluklar vücudun her yerindedir. Bazen diş etleri şiş ve kanamalıdır. Bazen yüzde solukluk da eşlik edebilir. Gece terlemeleri, kilo kaybı, uzamış ateş, boyunda şişmiş lenf bezleri alarm durumlarıdır. Eğer çocuğunuzda bunlardan bir veya birkaçı varsa, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız” ifadelerini kullandı.

“Evlilik öncesi taramalar yapılmalı”

Ailesinde kan hastalığı olan bireylerin zaten mecburi olan evlilik öncesi taramalarını yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Erdoğan, “Riski yüksek gebeliklerde ise anne karnında yapılan tetkiklerle tanının mümkün olduğu bilinmelidir” diye konuştu.

Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News Narkoz haber

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Dr. Serpil Erdoğan, “Kanda pıhtılaşma olmaması ciddi sağlık sorunlarının habercisi”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin