GASKİ, aldığı usulsüz ödemeleri abonelere iade edecek mi?

featured
GASKİ, aldığı usulsüz ödemeleri abonelere iade edecek mi?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GASKİ, aldığı usulsüz ödemeleri abonelere iade edecek mi?

“GASKİ, ALDIĞI USULSÜZ ÖDEMELERİ ABONELERE İADE ETMELİDİR” diyen Gaziantep İYİ Parti Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban’ın bu çağrısına GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler’den açıklama gelmedi. 

Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, X hesabından yaptığı açıklamada; Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün usulsüz olarak abonelerden aldığı ödemeleri geri iade etmesini istedi.

Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban yaptığı açıklamada; “Sayıştay raporuna göre Gaziantep’te su kullanan vatandaşlar kaçak su kullanan kişilerinde de parasını ödüyor. GASKİ kanuna aykırı şekilde kayıp kaçak bedellerini de tarifeye dahil ederek vatandaşlara fiyatlandırma yapıyor. GASKİ aldığı bu usulsüz ödemeleri abonelerine geri iade etmelidir” dedi.

“GASKİ TARİFELER YÖNETMELİĞİNE AYKIRI TAHSİLAT YAPILIYOR”

Yönetim ve işletme giderleri ile amortismanlar, aktifleştirilmeyen yenileme, ıslah ve tevsi masrafları maliyete esas toplam gideri oluşturmaktadır. Birim su ve atık su maliyeti ise maliyete esas toplam giderin, kayıplar düşüldükten sonra satışı yapılması tahmin edilen yani tüketilen toplam su miktarına oranlanmasıyla bulunmaktadır. Söz konusu maliyete belirli bir kar oranı dâhil edilerek tarifeye esas su birim fiyatı tespit edilmektedir.

“KAYIP VE KAÇAK SU KULLANIMI TAMAMİYLE VATANDAŞA YANSITILIYOR”

Yapılan incelemeler neticesinde; GASKİ Tarifeler Yönetmeliği’nin 8’inci maddesinde; “Tarifenin belirlenmesindeki ikinci ana faktör üretilen ve kayıplar düşüldükten sonra yapılacağı varsayılan ölçülebilir su satış miktarıdır.” hükmünde yer alan “kayıplar” ifadesinin hem fiziksel kaybı hem de kaçak su kullanım miktarını ifade ettiği ve İdare tarafından tarifeye esas su birim fiyatının belirlenmesinde önemli bir unsur olan birim su ve atık su maliyetinin, maliyete esas toplam giderin kayıplar düşüldükten sonra tüketilen su miktarına oranlanmasıyla bulunduğu tespit edilmiştir. Bu uygulama sistemde oluşan fiziksel kayıp ve kaçak su kullanım miktarlarının tümüyle tarifeye yansıtılması anlamını taşımaktadır.

“FİZİKSEL KAYIP VE KAÇAK SU KULLANIM AYRIMI YAPILMALIDIR”

Tarifeye esas su birim fiyatının belirlenmesinde fiziksel kayıp ve kaçak su kullanım ayrımının yapılması önem taşımaktadır. Fiziksel kayıpların önemli bir kısmının sistemsel olduğu ve yüksek basınçlarda engellenmesinin pek mümkün olmadığı düşünüldüğünde tarifeye dâhil edilmesi makul karşılanabilir. Ancak kaçak su kullanım miktarlarının da tarifeye yansıtılması, yükümlülüklerini yerine getirmeyen kişiler tarafından kullanılan su maliyetinin, kurallara uyan abonelerden tahsili anlamını taşıyacağından hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır.

GASKİ, aldığı usulsüz ödemeleri abonelere iade edecek mi?
GASKİ, aldığı usulsüz ödemeleri abonelere iade edecek mi?

GASKİ indirim

GASKİ su indirim yapacak mı?

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News   Narkoz

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
1
sinirli
Sinirli
3
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GASKİ, aldığı usulsüz ödemeleri abonelere iade edecek mi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin