Melih Meriç: “Haber Susturulunca Gerçekler Ortadan Kalkmaz”
Yeni Parti Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, sosyal medya hesaplarına getirilen erişim engelleri, T24’ün erişime kapatılması, gazetecilerin tutukluluğu ve Halk TV’ye kayyım atanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak basın özgürlüğüne yönelik müdahalelere tepki gösterdi.
Melih Meriç, medya üzerindeki baskıların birbirinden bağımsız olaylar olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, yaşananların halkın haber alma hakkını ve toplumun gerçeklere ulaşma imkânını daralttığını ifade etti.
“1.155 HESAP İÇİN MAHKEME KARARI BULUNMUYOR”
İfade Özgürlüğü Derneği tarafından açıklanan verilere göre, son bir ayda en az 1.270 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi. Bu hesaplardan 115’i hakkında mahkeme kararı bulunduğu, 1.155 hesabın ise yargı kararı olmadan erişime kapatıldığı belirtildi.
Verilerin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Meriç, erişim engellerinin yalnızca hesap sahiplerini değil, bu hesaplardan bilgi ve haber alan yurttaşları da etkilediğini söyledi.
“T24’ÜN KAPATILMASI KAMUSAL HAFIZAYI ETKİLİYOR”
17 yıllık yayın geçmişine sahip T24’ün erişime kapatılmasına tepki gösteren Meriç, bir yayın organının tamamına erişimin engellenmesinin kamuoyunun bilgiye ulaşmasını zorlaştırdığını belirtti.
Hukuki itirazların açık, ölçülü ve denetlenebilir süreçlerle yürütülmesi gerektiğini ifade eden Meriç, basın özgürlüğünün yalnızca gazetecilerin değil, haberleri takip eden bütün yurttaşların hakkı olduğunu kaydetti.
“BİR KANALIN SUSTURULMASI TOPLUMUN SESİNİ KISMAKTIR”
Halk TV’ye kayyım atanması ve yayınlarının durdurulmasına ilişkin gelişmelerin basın özgürlüğü açısından kaygı verici olduğunu dile getiren Meriç, hukuki süreçlerin bir yayın kuruluşunun çalışanlarını ve izleyicilerini topluca etkileyen uygulamalara dönüşmemesi gerektiğini söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen siyah bantlı protestoya da değinen Meriç, protestonun yalnızca bir yayın kuruluşuna destek değil, aynı zamanda basın özgürlüğü ve yurttaşların haber alma hakkına yönelik bir savunma olduğunu ifade etti.
“DİJİTAL MECRALAR DA BASKI ALTINDA”
Halk TV’nin televizyon yayınlarının durdurulmasının ardından YouTube, X, Facebook, Instagram, TikTok ve Telegram hesapları hakkında da erişim engeli kararı alındığı belirtildi.
Meriç, dijital platformlara yönelik müdahalelerin de haber kaynaklarına ulaşmayı zorlaştırdığını savunarak, basın özgürlüğünün televizyon ekranlarının yanı sıra dijital mecraları da kapsadığını vurguladı.
“GAZETECİLERİ SUSTURMAK GERÇEĞİ SUSTURMAZ”
Son bir aya ilişkin verilerde Türkiye’de 10 gazetecinin cezaevinde, 2 gazetecinin ise ev hapsinde bulunduğunun belirtildiğini aktaran Meriç, gazetecilerin özgürce çalışamadığı bir ortamın toplumun doğru ve eksiksiz bilgiye ulaşmasını da olumsuz etkilediğini ifade etti.
Meriç, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“İktidarlar eleştiriden rahatsız olabilir; ancak demokratik yönetimlerin görevi eleştiriyi susturmak değil, ona yanıt vermektir. Hesapları kapatmak, gazetecileri tutuklamak, haber sitelerine erişimi engellemek ve televizyon kanallarına kayyım atamak gerçekleri ortadan kaldırmaz; yalnızca yurttaşların gerçeğe ulaşmasını zorlaştırır. Biz, bu baskıların normalleşmesine izin vermeyecek; basın emekçilerinin ve halkın haber alma hakkının yanında durmayı sürdüreceğiz.”
Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News Narkoz haber
Gaziantep Haber, Narkoz Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep haberleri, Gaziantep ile ilgili son haberler, Gaziantep gündem haberleri, Gaziantep son gelişmeler


