TEPAV Gaziantep’e ne katar!

featured
Perdenin Arkasındaki Gerçekler
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TEPAV Gaziantep’e ne katar!

“Gaziantep’te Kamu-Özel Sektör Diyaloğu ile Vizyon Tayini” başlıklı müzakereli tercih çalıştayının ikincisi başarıyla düzenlendi. Hoş birincisi Gaziantep’e ne kattı onu bilmiyoruz ama, öncelikle çalıştayımız Gaziantep’e hayırlı olsun.
Önemli bir çalıştay olmalı ki Sayın Valimiz Davut Gül ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma ŞAHİN’de açılış konuşması yaparak şehrimiz için önemli bir katkı sunmuş oldu. Bende bir katkım olsun diyerek biraz araştırıyım dedim bu TEPAV nedir, ne iş yapar…

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) veriye dayalı politika analizi yapmak ve politika tasarım sürecine katkı sağlamak üzere bir grup iş insanı, bürokrat ve akademisyen tarafından Aralık 2004 tarihinde kurulmuş. 2012 yılında yürüttüğü Anayasa Platformu çalışmaları ile 2014 yılında İngiliz Spectator dergisinin düzenlediği düşünce kuruluşları Oscar’ında Avrupa’nın ilk üç düşünce kuruluşu arasına girmiş, 2015 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nin düzenlediği dünya düşünce kuruluşları listesinde dış politika ve uluslararası ilişkiler alanında faaliyet gösteren dünya düşünce kuruluşları listesinde ilk 40 içinde yer almış bir kuruluş. Pennsylvania Üniversitesi tarafından ilk 40 içine dahil edilmek gerçekten önemli tekrar kutluyorum TEPAV’ı.

Bünyesinde çok sayıda uzman-araştırmacı barındırıyor. Şöyle ki; İstanbul Bilgi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyaset Bilimi lisans programından 2009 yılında mezun olan Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit ARINÇ’ın mezun olur olmaz 2009-2010 yılları arasında uzman-araştırmacı sıfatıyla bu kurumda çalışmış olması TEPAV’ın ne kadar uzman kişilerle çalıştığının bir göstergesi.

TEPAV’ın güzel etkinlikleri arasında son zamanlarda çok tartışılan bir şey var ki pes dedirtecek cinsten. Sigara endüstrisinin finanse ettiği Dumansız Dünya Vakfının (Foundation For a Smoke Free World) e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini Türkiye’ye sokma çabasına ilişkin webinar etkinliği. Hoş bu etkinlik yoğun tepkiler üzerine iptal edilmiş ama gerçekleşseymiş TEPAV’ın önemli icraatlarından bir tanesi olacakmış.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanvekili ve AKP İstanbul Milletvekili Pervin Tuba Durgut’un koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi, elektronik sigara ve ısıtılmış tütünü sigara bıraktırma aracı olarak önerdiği belirtilen Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’na (TEPAV), düzenleyeceği çevrimiçi etkinliği iptal etme çağrısı yapmış ve anlaşılan o ki bu çağrı yerini bulmuş ve etkinlik iptal edilmiş. Bu konuyla ilgili; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’de TEPAV tarafından yayınlanacak raporu gündeme getirmiş ve elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin Türkiye pazarına sokulmaya çalışıldığını dile getirmiş. İlgezdi konuşmasında; “Dumansız Dünya Vakfı’ndan alınan fon ile yazılan bilimsellikten uzak ve manipülatif raporlar üzerinden uzmanların çevrim içi etkinliklere davet edildiğini gözlemliyoruz. Fonlamaya dayalı iş birliğinizin tütün endüstrisinin elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini normalleştirmesi, halk sağlığını koruyucu yasaların tartışmaya açılması bu ürünlerin Türkiye pazarına sokulmaya çalışılmasını amaçladığı ortadadır” ifadelerine yer vermiş, daha fazla baskılara dayanamayan TEPAV düzenlemiş olduğu raporu erişimden kaldırarak etkinliği de iptal etmiş.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder ise TEPAV tarafından 21 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan Türkiye’de Tütün Kullanımını Engelleme ve Bırakmanın Ekonomisi konulu webinar için davet maili aldığını ancak söz konusu toplantı için hazırlanan raporun Dumansız Dünya Vakfı tarafından fonlandığını görünce bunun tıpkı 2018’deki gibi tuzak bir toplantı olduğunu anladığını belirterek, TEPAV’ın bu çalışma ve lansman toplantısı için Amerikan 501(c)(3) özel vakfından dolayısı ile sigara firmalarından kaç lira aldığını Türkiye’nin de taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin 5.3 maddesi gereğince kamuoyu ile paylaşması gerektiğini dile getirmiş.

Gelelim çalıştayda “Torunlarınız nasıl bir Gaziantep’te büyüsün istersiniz” başlıklı sunumuyla dikkatleri üzerine çeken TEPAV Direktörü Güven SAK beyefendiye. Lisans eğitimini ODTÜ İktisat bölümünde, yüksek lisans eğitimini University of East Anglia’ da yapmış, İktisat doktorasını ODTÜ’de tamamlamış, 2006 yılı başında Ankara Üniversitesi’nden ayrılarak, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ)’ne geçmiş ve 2004 yılında Türkiye’nin ilk ve halen tek ekonomi politikaları düşünce kuruluşu olan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’nın kurucu direktörü olmuş çalışkan birisi. Dünya Gazetesi ve Hürriyet Daily News’te köşe yazıları yazan Güven Sak, halen TEPAV Global, Washington’ın da CEO’ luğunu yapıyor. Hatta Türkiye’nin İstanbul’da kendi öncülüğünde imzalanan bir sözleşmeden (İstanbul Sözleşmesi) çekilmesini, olmayacak bir iş olarak değerlendirebilecek kadar da dirayetli. Ayrıca mafya lideri Sedat Peker’in “ya bir yol bulacağız, eğer ki bir yol bulamazsak yeni bir yol açacağız” tweetine “açarız sorun değil” diyecek kadar da istekli birisi.

Torunlarımızın nasıl bir Gaziantep’te büyümek istediğini öğrenmek için çalıştay yapmaya gerek var mı bilmiyorum ama; gençlerin iş bulabildiği, yaşam şartlarının daha ucuz, sosyal etkinlik ve sosyal yaşamın daha etkin olduğu, trafik sorununun olmadığı, herkesin eşit eğitim/öğretim hakkına sahip olabildiği ferah  bir Gaziantep’te büyümek ister diye düşünüyorum.

TEPAV bunları sağlayabilecekse hoş gelmiş sefa gelmiş. Eskilerin bir sözü vardır AZ LAF ÇOK İCRAAT derler. Ekonomik sıkıntıların yoğun şekilde hissedildiği bu günlerde , TEPAV Gaziantep’e ne katar bilmiyorum ama önümüzdeki günlerde Türkiye ve Gaziantep’i ekonomi başta olmak üzere önemli sıkıntıların beklediğini söylemek yanlış olmaz diye düşünüyorum. Gaziantep Sağlık

 

TEPAV

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TEPAV Gaziantep’e ne katar!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin