ERDOĞAN, “TİCARET HACMİ HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLAR”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya ziyaretini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Türk ve Rus iş adamları ile bir araya geldi.

Konstantin Sarayı’nda gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Rus iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde kilit noktanın enerji alanındaki projeler olduğuna dikkat çeken Devlet Başkanı Putin, bu projelerin hayata geçirilmesi için somut politik adımların atılması gerektiğini söyledi.

“RUSYA’DAN ALDIĞIMIZ DOĞAL GAZ MİKTARI 28 MİLYAR METREKÜP”

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’e yöneltilen, “Güney Akımı mı Rusya için daha öncelikli, yoksa Türk Akımı mı? Bu konu bugün görüşüldü mü? Bu iki projede nasıl bir ortak noktada buluşabilir Türkiye ve Rusya?” sorusuna eklemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bizim Rusya’dan aldığımız doğal gaz miktarı 28 milyar metreküptür, bunun 18 milyar metreküpünü kamu olarak alıyoruz, 10 milyar metreküpünü de özel sektör alıyor. Dolayısıyla bu Türk Akımının gelişinde iki hat olacak ve bu hattan tabi Türkiye istifade edeceği gibi aynı şekilde Avrupa’ya da gönderme imkânımız olacaktır. Süratle bu hatların tabi inşa edilmesi öncelikli görevlerimiz arasındadır. Ben bundan sonraki süreçte bunların da hızlanacağı inancındayım.”

“CHARTER UÇUŞLARA YÖNELİK MÜZAKERELER HIZLANDIRILACAK”

Rusya’dan Türkiye’ye gelen turistlerin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde Rusya Devlet Başkanı Putin’in özellikle charter uçuşlara yönelik müzakereleri hızlandıracaklarını açıkladığını aktardı ve bu sürecin hızlanmasının, sektörde yeniden hareketliliğin, ve iki halk arasındaki kaynaşmanın olacağına dair önemli bir işaret olduğunu dile getirdi.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “ÇOK ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇTİK”

Konstantin Sarayı’ndaki basın toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretleri için teşekkür eden Rusya Devlet Başkanı Putin’in şu açıklamalarıyla tamamlandı: “Çok zor bir dönemden geçtik, ilişkilerimiz açısından, iki devletin ilişkileri açısından zor bir dönemdi. Türk dostlarımıza ülkelerimizin vatandaşlarının çıkarları için bu zorlukları atlatabileceğimizi düşündüğümüzü söylemek istiyorum. Çünkü ülkelerimizin ve milletlerimizin çıkarları, ilişkileri, devlet ilişkilerinin sadece pragmatik olarak değil, aynı zamanda uzun vadeli komşuluk ve iki ülke halklarının dostluğu açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

“FETÖ ve Arkasındaki Güçlerin Türkiye-Rusya İlişkilerine de Kastettiği Anlaşılıyor”

Rusya ziyareti sırasında bir araya geldiği Türk ve Rus iş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 milyar dolar ticaret hedeflediklerini vurgulayarak “Ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılması ve yeni iş birliği alanlarının devreye alınması hâlinde, bu rakama süratle ulaşabiliriz. Bunun için, siz değerli iş adamlarına büyük görevler düşüyor. Devlet yöneticileri olarak, sizlerin önündeki engelleri kaldırmak için gerekli adımları atacağımızdan hiçbirinizin şüphesi olmasın” dedi.

“TÜRKİYE, 15 TEMMUZ’DA TARİHİMİZİN EN ALÇAK DARBE GİRİŞİMİNİ YAŞADI”

Türk ve Rus iş çevrelerini bir araya getiren toplantının her iki ülke için hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 Kasım ayında yaşanan elim hadisenin, Türkiye’nin Rusya’yla iyi ve verimli bir şekilde süren ilişkilerinin üzerine kara bir gölge gibi çöktüğünü belirterek, “Ülkemiz, 2015 yılında üst üste iki seçim yaşadı. Aynı dönemde terörle ciddi mücadelelerimiz oldu. Son olarak, 15 Temmuz’da tarihimizin en sinsi, en alçak darbe girişimiyle bu süreç adeta zirveye tırmandı” dedi.

Demokrasinin ve Cumhuriyetin karşı karşıya kaldığı bu hain saldırının, milletin cesareti ve fedakârlığı sayesinde akamete uğratıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fetullahçı Terör Örgütü’nün ve arkasındaki güçlerin, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de kastettikleri, bugün çok daha iyi anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

RUSYA İLE 100 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFİ

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı ile yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerinde iki ülke arasındaki ilişkileri ayrıntılı şekilde değerlendirdiklerini aktaran ve “Bakınız biz, 2008’de 38 milyar dolara kadar çıkan ikili ticaret hacmimizi dahi yeterli bulmazken, geçtiğimiz yıl 24 milyar dolar düzeyine geriledik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce, iki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacminin, yeniden gündeme alınması gerektiğini düşündüklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılması ve yeni iş birliği alanlarının devreye alınması hâlinde, bu rakama süratle ulaşabiliriz. Bunun için, siz değerli iş adamlarına büyük görevler düşüyor. Devlet yöneticileri olarak, sizlerin önündeki engelleri kaldırmak için gerekli adımları atacağımızdan hiçbirinizin şüphesi olmasın. Dostum Putin’le bu konuda hemfikiriz” şeklinde konuştu.

“TÜRK AKIMI PROJESİ ATACAĞIMIZ EN ÖNEMLİ ADIMLARDAN BİR TANESİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2002 yılından sonra gerçekleştirdiği büyük atılımların, pek çok ülkeye ilham veren bir başarı hikâyesi olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2002 yılında 230 milyar dolar olan Gayrı Safi Yurtiçi Hâsılamızı, 2015 yılında 720 milyar dolara çıkardık. Şu anda Rusya ile ilişkilerimizde özellikle bir aksama gösteren Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santralimizin yeniden hız kazanması büyük önem arz ediyor. Bu, 22 milyar dolarlık ciddi bir yatırımdır. 4 bin 500 megavatlık bir enerji gücüne sahip olmamızı sağlayacak. Aynı şekilde Türk Akımı projesi şu anda atacağımız en önemli adımlardan bir tanesidir. Çift hat olarak bu da hayata geçecek. Savunma sanayiinde atacağımız adımlar söz konusu. Ortak Yatırım Fonu kurmak için çalışacağız, onu da bugün aramızda karara bağladık.”

“RUSYA’NIN BÜTÜN BÖLGELERİ TÜRK YATIRIMCILARININ İLGİSİNİ ÇEKİYOR”

Hükûmetler arası Karma Ekonomik Komisyon, İş Konseyi gibi yapıların aktif şekilde çalışmalarına devam edeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada misafir olduğumuz Sen Petersburg başta olmak üzere, Rusya’nın diğer bütün bölgeleri de yine Türk yatırımcılarının büyük ilgisini çekiyor. Aynı şekilde, ülkemizde de Rus müteşebbislerin ilgisini çekecek çok sayıda alan ve yer var” dedi ve Rus iş adamlarına hitaben, “Siz kıymetli iş adamlarımızdan, ekonomik ilişkilerimizin hedeflenen düzeye çıkarılmasına katkıda bulunacak projeler konusunda süratli ve somut adımlar atmanızı bekliyoruz” diye ekledi.

Heyetinde bulunan Türk iş adamları arasında Rusya’da yatırımları olanların bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanıyorum ki muhataplarıyla bundan sonraki sürece çok daha farklı bir şekilde yükleneceklerdir” diye konuştu.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’le birlikte Türk ve Rus iş adamlarıyla yaptıkları toplantı ile Rusya’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, St. Petersburg Pulkovo Havalimanı’na geçerek Ankara’ya dönmek üzere Rusya’dan ayrıldı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ERDOĞAN, “TİCARET HACMİ HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLAR”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin