MHP’li Yalçın’dan Gaziantep için soru önergesi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP İstanbul Milletvekili Semih Yalçın, Gaizantep Gümrük Müdürlüğü’nde kimyagerlik laboratuarı bulunmadığı için ihracatçıların mağdur olduğu gerekçesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi.
Semih Yalçın, Gaziantep Gümrük Müdürlüğü’nde kimyagerlik laboratuarı bulunmadığı için Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi’nde tek olan Mersin kimyagerlik laboratuarına gönderildiğini ancak oranın da yoğun olmasından yaşanan gecikmelerden dolayı ihracat beyannameleri kapanması gereken sürede kapatılmadığı için firmaların beyanname verme süreleri gecikebildiğini söyledi. Yalçın, bu gecikmelerden dolayı da ihracatçı firmalar mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek, verip Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istediği şu sorulara yer verdi:
“Gümrük yönetmeliğinde muayeneye dair işlemlerin hangi durumlarda yapılacağı açıkça belirlenmiş olmasına rağmen bölgelere göre farklı uygulamalar yapıldığı doğru mudur? Doğru ise bunu nasıl açıklarsınız? Bölge müdürleri bu yönetmeliğin uygulanmayıp, farklı uygulamalar yapılmasına yetkili midir? Yoksa keyfi mi davranmaktadırlar? Gaziantep’te 15 yıldır Irak’a yapılmakta olan demir ihracatının Gaziantep Gümrük Müdürlüğü’nün yapmış olduğu uygulama yüzünden İpekyolu Gümrük Müdürlüğüne kaydığı söylenmektedir? Bunun nedeni nedir? Coğrafi konumu nedeniyle ihracatın çok olduğu Gaziantep’te neden Gümrük kimyagerlik laboratuarı yoktur? Yapmayı düşünüyor musunuz? Yukarıda bahsettiğimiz ihracatçılarımızın mağduriyetlerini gidermek adına yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?”

Yalçın’ın TBMM’ye verdiği soru önergesi şöyle;

Gümrük yönetmeliğinin180. Maddesinde beyanın kontrolü ve kontrolle görevli memur bilgisayar sistemi tarafından risk kriterlerine göre belirlenir denmektedir.

Kontrol türleri ise;

Kırmızı Hat: Eşyanın muayenesi ile birlikte belge kontrolünün yapıldığı hattır.

Sarı Hat: Muayene gerek görülmeksizin eşyaya ait beyanname ve eklerinin doğruluğunun uygunluğu kontrolüdür.

Mavi Hat: Bakanlıkça belirlenen onaylanmış kişi statüsüne sahip kişilerin ihracatta yararlandığı eşyanın çıkış işlemlerinin tamamlanmasından önce belge kontrolü veya muayeneye tabi tutulmadığı hattır.

Yeşil Hat: Eşyanın belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulmadığı hattır.

Gümrük yönetmeliğinde muayeneye dair işlemlerin hangi durumlarda yapılacağı açıkça belirlenmiş olmasına rağmen her bölgede aynı olmayıp, bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Gaziantep’te yerleşik olmayan ihracatçı firmaların birçoğuna, defalarca sarı hattan kırmızı hatta çevrilmesi sebebiyle yüksek maliyetler doğmuş ve ihracatçı firmalar ya ihracatı yapmaktan vazgeçmişler ya da Gaziantep gümrüğünden değil de diğer bölge gümrüklerinde işlem yapmaya zorlanmışlardır. Amacı ihracat yapmak olan firmalar son zamanlarda bir hırsız gibi değerlendirilmekte ve bu kişilere karşı yıldırma politikasıyla iş yapmaz hale getirilmeye çalışılmaktadır. İhracatçılarımıza karşı uygulanan bu tarz keyfi uygulamalar onları oldukça mağdur etmektedir.

Bunun yanında Gaziantep Gümrük Müdürlüğünde Kimyagerlik labarutavarı bulunmadığı için Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesinde tek olan Mersin Kimyagerlik Labaratuvarına gönderilmekte; ancak oranın da yoğun olmasından yaşanan gecikmelerden dolayı ihracat beyannameleri kapanması gereken sürede kapatılmadığı için firmaların beyanname verme süreleri gecikebilmekte, bu gecikmelerden dolayı da ihracatçı firmalar mağduriyet yaşamaktadırlar.

Bu bilgiler ışığında;

1-      Gümrük yönetmeliğinde muayeneye dair işlemlerin hangi durumlarda yapılacağı açıkça belirlenmiş olmasına rağmen bölgelere göre farklı uygulamalar yapıldığı doğru mudur? Doğru ise bunu nasıl açıklarsınız?

2-      Bölge müdürleri bu yönetmeliğin uygulanmayıp, farklı uygulamalar yapılmasına yetkili midir? Yoksa keyfi mi davranmaktadırlar?

3-      Gaziantep’te 15 yıldır Irak’a yapılmakta olan demir ihracatının Gaziantep Gümrük Müdürlüğünün yapmış olduğu uygulama yüzünden İpekyolu Gümrük Müdürlüğüne kaydığı söylenmektedir? Bunun nedeni nedir?

4-      Coğrafi konumu nedeniyle ihracatın çok olduğu Gaziantep’te neden Gümrük Kimyagerlik labaratuvarı yoktur? Yapmayı düşünüyor musunuz?

5-      Yukarıda bahsettiğimiz İhracatçılarımızın mağduriyetlerini gidermek adına yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
MHP’li Yalçın’dan Gaziantep için soru önergesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin