Asgari Ücret Neden? Düşük !

featured
Asgari Ücret Neden? Düşük!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asgari Ücret Neden? Düşük !

Asgari ücret ülkemizde neden düşük? Sorusuna basit bir cümle ile açıklık getirelim. Çünkü asgari ücretin hesaplama kriterleri yanlış. Asgari Ücret Neden? Düşük !

Yanlışlık ise şudur. Çalışanın ailesi dikkate alınmadan asgari ücret belirlenmektedir. Düzeltmek için, asgari ücretin mahzurlu kısımlarını tekrar gündeme getirip değiştirmek gerekiyor.

Asgari ücret, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını sağlayabilecek, insanlık onuruna yakışacak ve emeğin sömürülmesini önlemeye yetecek bir ücret seviyesinde olması gerekmektedir.

Asgari ücretin ekonomik büyüme, ödemeler bilançosu, istihdam, fiyatların genel düzeyi, gelir dağılımı, yoksulluk, cari ücretler gibi ekonomik parametreler üzerinde anlamlı etkileri vardır.

Asgari ücret ile ilgili düzenlemeler toplumun büyük bir kesimini ilgilendirmektedir. Bu nedenle Anayasa’daki sosyal devlet hükmü dikkate alınmıyor.

Ülkemizde asgari ücret hesaplanırken çalışanın kendisinin ihtiyaçları dikkate alınmaktadır. Doğal olarak ihtiyaç nedir? Sorusu karşımıza çıkmaktadır.

İhtiyaç; Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 1. maddesinde “işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde sağlamaya yetecek ücret” şeklinde tanımlanmıştır.

Ancak bir sorun var, asgari ücret hesaplanırken, işçinin ailesi hesaplamaya dahil edilmemektedir. Asgari ücret belirlenirken sadece işçinin kendisinin dikkate alınması konusu ciddi bir sorundur.

Asgari ücretin belirlenmesi aşamasında işçinin kendisinin mi? dikkate alınacağı, yoksa işçinin ailesiyle birlikte mi? dikkate alınması gerektiği Türkiye’de uzun zamandan beri tartışılmaktadır.

Kısacası, asgari ücret Türkiye’de aileyi kapsamıyor.

Mehmet Emin TATLI

Mali Müşavir

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Asgari Ücret Neden? Düşük !

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin