AVRUPA İŞBİRLİĞİ GÜNÜ KUTLANDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AVRUPA İŞBİRLİĞİ GÜNÜ KUTLANDIAB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Avrupa İşbirliği Günü ve Uluslararası Barış Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

Bağış, bu yıl ilk kez 21 Eylül’de kutlanan Avrupa İşbirliği Günü vesilesi ile yayınladığı mesajda;

“Dünyada çatışmaların, kavgaların, anlaşmazlıkların son bulmasını ümit ediyor, işbirliği fikrinin her daim canlı tutulmasının önemini vurguluyoruz. Bu çerçevede, dünyanın en başarılı bölgesel işbirliği projelerinden olan Avrupa Birliği’nin, küresel bir işbirliği projesine dönüşmesinin yolunun da Türkiye’nin üyeliğinden geçtiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Esasen Avrupa Birliği’nin bugün karşı karşıya kaldığı meselelerin çözüm yolu da içe kapanmacı, dışlayıcı eğilimlerden değil, daha fazla işbirliğinden geçiyor. Avrupa Birliği, işbirliği yapıldığında kavgaların, derin anlaşmazlıkların, çatışmaların nasıl son bulabileceğini göstermesi bakımından halen önemini koruyan, önemle izlenmesi gereken bir oluşumdur. Ancak, bu oluşumun akıbeti de işbirliği fikrine uygun hareket etmeye, bu motivasyonu güçlendirerek devam ettirmeye bağlıdır. Bu bakımdan, Türkiye’nin üyelik süreci Avrupa Birliği’nin işbirliği fikrini hala ne ölçüde canlı tutabildiğini göstermesi bakımından bir testtir, sınavdır. Bu sınavı başarıyla geçecek Avrupa Birliği, küresel etkinliği daha da artan bir Avrupa Birliği olacaktır.

Avrupa İşbirliği Günü’nü idrak ederken, bu işbirliğinin sahadaki öncüleri olan Sınır Ötesi İşbirliği programlarının yürütücüsü kurumlarımız ile proje yararlanıcısı resmi yerel kurumlar, meslek örgütleri, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerimizi de övgüyle anmak isterim. Onlar sahip oldukları kapasite ve insan kaynaklarıyla yalnız kendi bölge ve şehirlerinin değil Karadeniz ve Balkanlarda ortak geçmiş ve aynı parlak gelecek ideallerini paylaştığımız komşularımızın sorunlarına çözüm olarak da çok değerli katkılar ortaya koyuyorlar. Bu katkılar, sadece işbirliği vizyonunu canlı tutmuyor, aynı zamanda dünya barışı adına da çok güzel mesajlar veriyor.

Bu vesileyle, Birleşmiş Milletler tarafından 2001 yılından bu yana Uluslararası Barış Günü olarak kabul edilen bu özel günde, barışın sadece bir güne hapsolmayıp, tüm zamanlarda egemen olmasını temenni ediyorum. Barışın yurdu Türkiye’den dünyayı da barışa, kardeşliğe, adalete çağırıyoruz.

Bu gün vesilesiyle, tarihteki en büyük savaşlara toprakları üzerinde tanıklık etmiş Avrupa kıtasında Avrupa Birliği’nin sağladığı barış ortamının önemine vurgu yapmak isterim. Yalnızca 20. yüzyılda iki büyük dünya savaşına sahne olan ve soğuk savaşın ikiye ayırdığı Avrupa, Avrupa Birliği sayesinde geçmişte yaşanan kanlı savaşları geride bırakarak, tüm üye ülkelerin barış içerisinde ortak bir kalkınma ve demokratikleşme hedefiyle hareket etmesini sağlamıştır.

“Yurtta barış, dünyada barış” anlayışını devlet politikası haline getirmiş ülkemiz, bu anlayış çerçevesinde dünyanın en kapsamlı barış projesi olan Avrupa Birliği’ne katılım sürecini 53 yıl önce başlatmıştır. Ne yazık ki bu süreçte, zaman zaman Türkiye’ye karşı AB’nin barışçı ruhundan uzak yaklaşımlar da sergilenmiş ve Türkiye, AB tarihinde emsali bulunmayan zorlu bir katılım süreciyle karşı karşıya bırakılmıştır.
Birbirine karşı savaşmış pek çok devleti ortak değerler etrafında bir araya getirmeyi başaran bu projenin kurucu devletleri, artık günlük politikaları bir kenara bırakmalı, dünya barışının tesisi adına ileri bir adım atarak, Türkiye’nin AB üyeliğini gönülden desteklemelidir. Türkiye’nin üyeliği gerçekleşmediği sürece Avrupa Birliği, kıtasal bir barış projesi olarak kalmaya mahkûmdur. Medeniyetler çatışması tezini ortadan kaldıracak değerleri temsil eden bir Türkiye’nin yer aldığı güçlü bir Avrupa Birliği, tüm insanlığa ilham kaynağı olacak küresel bir barış modeli haline gelecektir.

Gelecek nesillere yaşanabilir ve huzur dolu bir dünya bırakmak hepimizin sorumluluğudur. Bu sorumluluğun bilinciyle herkesin sürdürülebilir bir barışın tesisine yönelik gayret ve çabaların etrafında bir araya gelmesi elzemdir.

Bu vesileyle, Avrupa İşbirliği Gününü ve Uluslar arası Barış Günü’nü kutlar, işbirliği ve barış vizyonunun güçlenerek dünyaya hâkim olmasını diliyorum.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
AVRUPA İŞBİRLİĞİ GÜNÜ KUTLANDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin