SANKO HOLDİNG

SANKO Tekstil Hakkında

Burak Mahallesi Sani Konukoğlu Bulvarı No:223 27580 – Şehitkamil / GAZİANTEP

Firma Açıklaması

SANKO Holding, 1904’ten günümüze 100 yılı aşkın yolculuğu boyunca Anadolu sanayileşmesinin öncülerinden olmuştur. Başta grubun amiral gemisi konumundaki tekstil sektöründe olmak üzere Türkiye’de ve global arenada pek çok alanda liderliğini sürdürürken, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji, çimento ve ambalaj üreticileri arasındadır. 14.000 kişiyi istihdam eden grup, dünya çapında ürün ve servisler sunarak tüm paydaşları için değer yaratmaya devam etmektedir.

SANKO’nun temelleri beş kuşak önce, 1904 yılında büyük dede Sani Bey’in kurduğu dokuma tezgâhları ile atıldı. Mütevazı dokuma işini, 1926 yılında oğlu Zekeriye Bey devraldı. Zekeriye Bey, geliştirdiği işi, 1943’te oğlu Sani Konukoğlu’na bıraktı.

Sani Konukoğlu, ileri görüşlülüğü ve büyük hedefleriyle firmayı, dünya çapında ürün ve servisler sunan şirketler topluluğu haline getirmeyi başardı.

1947’de İstanbul’da 24 gözlü yerli bobin makinesi yaptırıldı, 1951’de apre makinesi kuruldu. 1953’te 4 mekikli ekose gömleklik dokuyan Avrupa dokuma tezgâhlarının benzeri yaptırılıp, Gaziantep’te el tezgâhlarının motorlu tezgâha dönüştürülmesine öncülük edildi.1955 yılında havlu imalatına başlanıldı, 1962’de hidrofil pamuk tesisi kuruldu. 1963 yılında 1.500 iğ kapasiteli pamuk ipliği tesisi, 1966’da Hilal Kollektif Şirketi kuruldu, 1974 yılında 20 bin iğlik iplik tesisi kurularak iğ kapasitesi 30 bine yükseltildi. Hilal Kollektif Şirketi’nin unvanı, 1977 yılında Sani Konukoğlu’nun isminden esinlenilerek Sanko Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne dönüştürüldü.

Üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliğiyle alanında lider olan Sanko Tekstil Türkiye’nin en büyük; dünyanın da sayılı iplik üreticileri arasında yer almaktadır. Bu başarısını tekstilin diğer alanlarına da taşıyan Sanko, örgü tesisleri ile Avrupa’daki en büyük üretim kapasitelerinden birine sahiptir.

1983’te ISKO Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu. ISKO günümüzde yıllık 300 milyon metre üretim kapasitesi ile dünyanın önde gelen denim içerik üreticilerinden birisidir.

1985’te Asko Tekstil Sanayi Ticaret ve Pazarlama A.Ş. kuruldu, 1987’de Türkiye’ye ilk defa düğümsüz bobin makineleri ile üretim yapıldı. 1989’da, sosyal sorumluluk projelerine kurumsal boyut kazandırmak ve toplumsal dayanışmaya katkı sağlamak amacıyla Sani Konukoğlu Vakfı’nın kuruluşu gerçekleştirildi.

1992 yılında Sanko Pazarlama İthalat, İhracat A.Ş., 1993’te ambalaj sektörünün gelişimi dikkate alınarak Süper Film Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu.

Anadolu sanayileşmesinin öncüsü Sani Bey, geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu 16 Ocak 1994’te vefat etti. Babasının vefatı sonrasında Sanko Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Abdulkadir Konukoğlu getirildi.

1994 yılında iplik tesislerinin ihtiyacı dikkate alınarak Pure Cotton Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu. 1995’te özelleştirme ihalesi ile Adıyaman Çimento alındı. 1996 yılında, Sani Bey’in, “Hastane kapısında beklemeyen, hastanenin kıymetini bilemez” diyerek temelini attığı Özel Sani Konukoğlu Hastanesi hizmete sunuldu.

Sanko Grup şirketleri, 1996 yılında SANKO Holding çatısı altında yapılandırıldı. 1997’de Gaziantep Ytong Sanayi A.Ş. kuruldu. 1999 yılında Sansu Gıda ve Meşrubat Sanayi Ticaret A.Ş. ve Sanko Havlu, 2000’de Sanko Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2001 yılında Gaziantep’te eğitimin çıtasını yükseltmek amacıyla Özel Sanko Okulları ve bilişim sektöründe Akora Teknoloji Pazarlama ve Sanayi A.Ş. kuruldu.

Özelleştirme ihalesi ile 2005 yılında Bartın Çimento Sanko Holding grup şirketleri arasına alındı. 2007’de Sanko Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu.
Çimento sektörünün gözbebeği yatırımlarından Narlı Çimento Fabrikası üretime geçirildi.

2009 yılında Çatalca Rüzgar Santrali (60 MW) üretime alındı. Aynı yıl Gaziantep’te Sanko Park AVM hizmete açıldı. 2010’da Cevizlik Hidroelektrik Santrali (100 MW) ile Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali (317 MW) üretime alındı, Sanko Makina Üretim Tesislerinin açılışı yapıldı.

2011 yılında Yokuşlu – Kalkandere Hidroelektrik Santralları (41 MW) üretime geçirildi, 2012’de Başak Traktör ve Tarım Makinaları, Sanko tarafından satın alındı. Kızılağaç Hidroelektrik Santralı (5 MW) üretime alındı.
2012-2013 eğitim öğretim yılında Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi öğretime açıldı.  Fen, mühendislik, tıp ve sağlık bilimleri alanında bilim insanı yetiştirmek amacıyla kurulan Fen ve Teknoloji Lisesi, öğrencilerini Türkiye’nin en iyi üniversitelerine yerleştirme idealinin yanında, ‘evrensel bilgi, yerel değerler, bütün insan’ anlayışı ile hayata hazırlamaktadır.

2013 yılında, sağlık alanında kalitenin yükseltilmesi ve referans üniversite olmak hedefiyle Sanko Üniversitesi kuruldu.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, 2013 yılı sonunda görevini, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeki Konukoğlu’na devretti.

2014 yılında Giresun Koçlu Hidroelektrik Santralı (37 MW), 2015’te Tokat Tepekışla Barajı ve Hidroelektrik Santralı (70 MW), Hilal2 Karaman Rüzgar Santrali (10 MW) ve 2016 yılında Çatalca Rüzgar Enerjisi Santralı ek kapasitesi (33 MW) üretime alındı.

2017 yılında Salihli Jeotermal Santrali 1 (15 MW) üretime alındı.

2019’da, Salihli Jeotermal Santrali 2 (25 MW) ve Salihli Jeotermal Santrali 3 (30 MW) üretime alındı.
2020 yılında Akyel-1 Rüzgar Enerji Santrali (40 MW), Akyel-2 Rüzgar Enerji Santrali (10 MW), Gazi-9 Rüzgar Enerji Santrali (51 MW), Güney-1 Rüzgar Enerji Santrali (70 MW) üretime alındı.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu görevini kardeşi Adil Sani Konukoğlu’na devretti. Zeki Konukoğlu SANKO Holding Onursal Başkanlığı görevine getirildi.

SANKO Holding, 11 farklı sektörde faaliyet gösteren şirketleriyle Türkiye ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamayı kendine misyon edinmiştir. SANKO şirketlerinin dünyanın birçok noktasında bulunan irtibat ofisleri ile 100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.

Kendini ülkesine ve toplumuna karşı her alanda sorumlu hisseden SANKO, eğitim ve sağlık, kültür-sanat alanında yaptığı yatırımlar ve sosyal sorumluluk çalışmaları ile toplumsal gelişime katkı sunmayı sürdürüyor. Şimdiye kadar üçü fakülte binası olmak üzere 21 okul yaptıran Sanko, 15 cami inşa ettirdi, sağlık eğitiminde kalitenin yükseltilmesi amacıyla Sanko Üniversitesi’ni kurdu.

Kurucusu Sani Konukoğlu’nun “İşin hilesi dürüstlüktür” ilkesini benimseyen SANKO, geleneksel değerlerine sahip çıkarken; çağın ve global değerlerin gerektirdiği aksiyonları hızla alarak yenilikçi ve modern yapısını da muhafaza etmektedir.

SANKO Holding, faaliyetlerini uluslararası standartlarda kaliteli üretim, müşteri memnuniyeti, sürdürülebilirlik ve toplumsal sorumluluk anlayışı ile yürütmektedir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İletişim
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin