GAZİANTEP’TE 25 ARALIK COŞKUSU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAZİANTEP’TE 25 ARALIK COŞKUSUGaziantepliler Gaziantep’in 91. kurtuluş yıldönümünü büyük coşku ile kutladı. Dokurcum Meydanında toplanan Gaziantepliler öğrencilerin okuduğu şiir ve oynan halk oyunları ile kutladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’in konuşması dinleyenleri duygulandırdı. Milli mücadelenin başlangıcı ve sonucunu anlatan Güzelbey “Gaziantepli olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Dokurcum Meydanında düzenlenen törene katılan bazı vatandaşlar öğrencilerin okuduğu şiirler esnasında duygulanarak gözyaşını tutamadı.

Geçmişten günümüze Antep Savunması;

Milli Mücadele yıllarında Anteplilerin düşman karşısındaki yiğitçe direnişlerine övgüler yağdıran Mustafa Kemal Atatürk ,  25 Aralık 1936’da Gaziantep’in 15. Kurtuluş Yıldönümü günü şu telgrafı göndermişti: Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gaziantepliler’i kahramanlık örneği olarak alabilir.

Atatürk, Milli Mücadele yıllarında, Gaziantep’lilerin düşman karşısındaki yiğitçe direnişlerini, ölümle diş dişe savaşlarını, savunmalarını coşkuyla izlemiş,onlara her fırsatta güç vermiş, Gaziantep’lileri övmüştü.Gaziantep’e karşı büyük bir sevgisi vardı ama bir türlü fırsat bulup da bu şehre gelememişti.Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Anadolu’ya geçmeden önce Suriye cephesinde 7. Ordu Komutanı olarak görev aldığı zaman,bir keresinde 1918 yılı Ekim ayı başlarında Kilis’e kadar gelmiş, Kilis’te bir gece kalmış,Kaymakam İbrahim ve Kilis ileri gelenleriyle görüşmüştü. Gaziantep’e gelememişti. Gaziantep’liler onu ancak, 26 Ocak 1933 günü kucaklayabilmişlerdi. 1933 yılı Ocak ayının 15’inde uzun süreli bir yurt gezisine çıkan Atatürk Adana’dan sonra,26 Ocak 1933 günü Gaziantep’e yönelmişti.O gün Ramazan Bayramı arefesiydi. Atatürk, bayramı Gaziantep’te geçirmek istiyordu. Haber Gaziantep’te duyulur, duyulmaz halk iki bayramı bir arada kutlamanın sevinci içinde, şehirlerini bayraklarla süslemişlerdi. Gaziantep Valisi Akif Bey’in başkanlığındaki bir heyet, Atatürk’ü karşılamak üzere Narlı istasyonuna hareket etti. Heyetle buluşan Atatürk,onlarla birlikte saat 11’e doğru Gaziantep’e girdi. O gün şehir ana-baba günü,binlerce,onbinlerce insan, okullar, esnaf birlikleri karşılamaya çıkmışlardı. Atatürk, karşılayıcıları selamladıktan sonra, otomobiline bindi. Yolda, Başkarakol’da arabasından inerek,bir süre halk arasında yürüdü, tekrar bindi, Atatürk Bulvarı’ndan Halkevine geldi.Meydanlarda davul-zurnalar çalıyor, milli oyunlar oynanıyordu. Halkevinde çeşitli kuruluşların yöneticileri ile görüştü bilgi aldı.

GAZİANTEP SENİNLE YENİDEN KURULDU

Atatürk, Gaziantep’teki çalışmalardan memnun görünüyordu. Akşam, Gaziantep’liler, Atatürk’e ikiyüz kişilik bir yemek verdiler. Yemeğin sonunda Gaziantep Milletvekili Kılıç Ali bir konuşma yapmış, sözlerini şöyle tamamlamıştı. Gazi bizim Gazimiz, kainat ve insanlığın Ulu Gazisi… Gaziantep’in yüreğinden coşan sesi dinliyormusun? Bu ses, tek ses olarak neden senin büyük yüreğine akıyor.  Gaziantep seninle yeniden kuruldu, çünkü sana inandı,bağlandı.Sana inanan,sana bağlanan kendi varlığına inanır. Hakka inanır, sonsuzluğa bağlanır. Sen her şeysin, Gazisin. Büyük Türk’ün bizzat kendisisin,özüsün,kütük adın Gazi Mustafa Kemal’dir.Fakat doğuş adın, tarih adın, asıl adın Türkiye’dir. Ertesi gün,27 Ocak 1933 Cuma,bayramın birinci günü, Atatürk’ün üzerinde lacivert bir elbise, gri kravat, siyah iskarpinler var. Valilikte yapılan bayramlaşma törenine katıldı. Buradan, üstü açık bir arabayla Belediyeye geldi.Belediye Meclisi salonunda toplanan Gaziantep’lilerle, şehrin sorunlarını görüştü, ihtiyaçlarını sordu. Gaziantep’te bir lise açılması isteniyordu. Başbakan İsmet İnönü’ye bir telgraf gönderdi. Gaziantep’teki ortaokulun lise haline getirilmesini, bu işin bir iki gün içinde sonuçlandırılmasını istedi. Öyle ki, üç gün sonra 1 Şubat 1933’te Gaziantep lisesi açılmıştı.

ATATÜRK’E HEMŞEHRİLİK BELGESİ

Şehir meclisi Atatürk’e “Hemşehrilik Belgesi” verilmesini kararlaştırdı. Atatürk, Gaziantep Nüfus Kütüğünde ( Bey Mahallesi, hane 41, cilt 86, sayfa 56, Zübeyde’den doğma, Ali Rıza oğlu, 1881 Selanik doğumlu gazi Mustafa Kemal ) olarak geçti. Hemşehrilik Belgesi, Gaziantep Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ın bir konuşmasıyla Atatürk’e verildi. Atatürk teşekkür ederek: Gaziantep güzel şehir, Gaziantep’liler vatansever, cesur ve çok çalışkandır. Bu şehir her hizmete layıktır. Gereken her yardım yapılacaktır dedi. Belediyeden sonra Garnizon Komutanlığına gitti, subay ve erlerin bayramlarını kutladı. Öğleden sonra Narlı’ya buradan da Adana’ya dönüyordu. Atatürk, Gaziantep’in Kurtuluş Günü yıldönümleri olan 25 Aralık’ta sık sık Gaziantep’lileri kutluyordu. 25 Aralık 1936’da Gaziantep’in 15. Kurtuluş Yıldönümü günü şu telgrafı göndermişti: Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gaziantepliler’i kahramanlık örneği olarak alabilir. Bu telgraftan bir yıl sonra 25 Aralık 1937’de Gaziantep’in 16. kurtuluş yıldönümü dolayısıyla Ankara Halkevi’nde düzenlenen toplantıya katılmış,Gaziantepliler’e de bir telgraf çekmişti. Bu telgrafta: “Eğer bir gün millet,vatan ve Cumhuriyetin yüksek çıkarları gerekirse, o çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstermeye hazır olduklarına şüphem olmadığı bilinmelidir diyordu”. Gaziantep Atatürk’ünü her zaman saygıyla andı. Onun Gaziantep’e geliş gününü,bir bayram olarak her yıl kutladı.

Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümünü kapsamında yayımlanan mesajlarda ise onur ve gurur ifadeleri yer aldı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata “Bugün, bu toprakları işgal etmek üzere saldıran düşman ordusu ve mağrur komutanlarının, gördükleri azim ve kararlılık dolu direnişle, başları eğik bir şekilde Gaziantep semalarında nazlı nazlı dalgalanan şanlı bayrağımızı selamlayarak gazi şehrimizi terk edişlerinin, şanlı Gaziantep savunmasının 91. yıldönümünü, yani Gaziantep’in kurtuluş bayramını, büyük bir onur ve coşkuyla kutluyoruz. Gaziantep savunması, Türk milletinin kahramanlık ve fedakarlığının, vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkının ulaşılmaz şahikasını teşkil eden bir kurtuluş mücadelesidir. Her türlü yokluk ve zor şartlarda, topraklarını işgal etmek isteyen Fransızlara karşı, Anteplilerin hiçbir yerden yardım ve destek almadan ve 6 bin 317 şehit verme bedeliyle ortaya koydukları o müthiş direniş, Anadolu insanına yeniden umut olmuş, inanç olmuş ve milli mücadelenin başlamasına öncülük etmiştir. Bu nedenledir ki, Antepliler Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar Antep’i kurtardıkları gibi Türkiye’yi de kurtardılar’ ve ‘Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler’ iltifatına mazhar olmuşlardır” dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak,  “Antepli” olmanın gururunu, Gaziantep var oldukça onurla sürdüreceklerini belirterek, 25 Aralık’ın herhangi bir gün olmadığını söyledi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Antep savunmasının tüm kahraman şehitlerini rahmet ve minnetle andığını belirtti. Şeker, Antep savunmasının kağnının tankı, çakmaklı tüfeğin mitralyözü, yürekleri vatan sevgisiyle dolu bir avuç halkın donanımlı koca birlikleri tarumar etmesinin “destanı” olduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Verdiği zorlu mücadelelerden alnının akıyla çıkan Türk Milletinin tarihi, gurur veren eşsiz zaferlerle dolu olduğunu söyledi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, 25 Aralık tarihinin Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü olduğunu belirterek, “Bizler sadece savaştan ibaret olmayan onurlu bir mücadele verdik. İstiklal mücadelesinde hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum” dedi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, “Antep Savunması, Milli Mücadele tarihimizin parlak ve şerefli bir sayfasıdır. Kahramanlıkları ve fedakârlıkları ile isimlerini bu parlak ve şerefli sayfaya yazdıran atalarımızı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, “Atalarımızdan aldığımız milli mücadele gücüyle şehrimiz ve ülkemiz için çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAZİANTEP’TE 25 ARALIK COŞKUSU

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin