Gaziantep ve Sağlık Turizmi

featured
Gaziantep Kalesi'nde Filistin Bayrağı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep ve Sağlık Turizmi

Gaziantep Sağlık Turizminde nerede ve Sağlık Turizmini fırsata çevirmek için neler yapılması gerekiyor şöyle bir bakalım. Gaziantep ve Sağlık Turizmi

Çok geniş kapsamlı bir konu olmasına rağmen ben sadece yüzeysel belli konu başlıklarıyla konuyu ele almak istiyorum.

Hastalığına şifa arayan binlerce kişi dünyanın farklı ülkelerine seyahat ederek tedavi olmanın yollarını arıyor. Sağlık hizmetinin ve sağlık sigortasının pahalı olduğu ülkelerden daha ekonomik ve kaliteli sağlık hizmeti verilen ülkelere büyük talep var.

İnsanların Gaziantep’e gelerek güvenilir ve profesyonel sağlık hizmetini kısa sürede, yüksek teknolojide, kaliteli ve düşük maliyet ile sağlaması için neler yapabiliriz. Öncelikle Dünyada ve Türkiye’de Sağlık Turizmini incelememiz gerekiyor.

Gaziantep coğrafik konumu, kültürel ve tarihi değerleri, doğal güzellikleri, kaliteli tıp personeli ve yüksek teknolojiye sahip hastaneleri ile sağlık turizmi için büyük bir potansiyele sahip. Sağlık Turizminde yeni fırsat kapısı Türkiye, Türkiye’de neden Gaziantep olmasın inancıyla yola çıkarak Sağlık Turizminde ciddi adımlar atılmalı.

Ülkemize sağlık turizmi için en fazla hasta Almanya, Azerbaycan Irak ve Libya’dan geliyor. Bu ülkeleri Suriye, Suudi Arabistan, Rusya, Hollanda ve İngiltere takip ediyor. Buradan baktığımızda aslında Gaziantep’in Orta Doğu’ya yakın olması bir avantaj. Bu ülkelerden direkt uçuş olmadığı için hastalar Gaziantep’e gelmeyi tercih etmeyebilir. Bu durumda bizim Gaziantep’i tercih etmeleri çözüm odaklı çalışmamız doğru olacaktır. Sağlık Turizminde çeşitlendirme, branşlaşma ve cazip paketler alternatifler sunmamız gerekiyor.

Türkiye’de sağlık turizmi için en çok tercih edilen şehir olabilmek için rekabet etmekte zorlanabiliriz ancak isterseniz her şey mümkün. Gaziantep Sağlık Turizminde atak yapmak istiyorsa paydaşlar bir araya gelerek bir hedef belirlemeli ve strateji oluşturmalı. Sağlık Turizmine baktığımızda medikal turizm, termal ve spa – wellness turizm, ileri yaş ve engelli turizmi olarak üçe ayrıldığını görüyoruz. Öncelikle hangi sağlık turizmi alanında gelişim gösterebiliriz ona bakmamız gerekiyor. Gaziantep gastronominin başkenti ve kültür turizminde oldukça iyiyiz ve bu konuda çalışmalar hızlanıyor. Bunları birbirine nasıl entegre edebiliriz, nasıl geliştirebiliriz çalışmamızın ana başlığı olabilir.

Sağlık Turizmi yönetimi ve Pazarlama stratejileri oluşturmamız şart! Sağlık Turizminde gelişmiş ülkelerin politikaları incelenebilir. Hedef kitle ve pazar belirlendikten sonra şehrimizin en iyi hekim kadroları, branşlarında verdikleri hizmetler, işlem süresi, ulaşım, konaklama ve daha detaylı bilgilerin yer aldığı İngilizce ve farklı dillerde  internet sitesi hazırlanabilir. Organ Naklinde başarılı hekim kadrolarımız var. Gaziantep Üniversitesi kendi içinde oluşturduğu birimle Sağlık Turizminde en iyiler arasında çalışmalarına devam ediyor. Estetik, Saç Ekim, Göz, Diş ve daha birçok dalda Sağlık Turizminde çıtayı yükseltmemiz mümkün. Hamam kültürünün yaygın olduğu ilimizde SPA turizmi ve sağlık merkezleri geliştirilerek yatırım yapılabilir. Yaşlı Bakım ve Engelli merkezleri arttırılabilir. Obezite ile mücadelede sağlık merkezleri oluşturulabilir. Oluşturulan kamplarda beslenme alışkanlıkları, spor, diyet ve kür gibi işlemlerle cazibe merkezleri kurulabilir. Bunlar sadece birkaç örnek. Kapsamlı bir çalışma yapılmalı.

Sağlık Turizmi Teşvikleri, SGK Teşvikleri ve KVKK Uyum
Hizmetleri konusunda bilinçlenmeli ve eğitimlere önem verilmeli.

Güvenilir Hizmet anlayışıyla yola çıkmak kaçınılmaz. Çünkü söz konusu insan sağlığı. Hastanın size güvenmesi temel ilke olmalı. Gaziantep Sanayide birçok ülke ile gönül birlikteliğini başarmış ve dünya ülkelerinin ticarete güvenini kazanmış bir şehir. Gastronomide yine öyle. Sağlık Turizminde bunu avantaja çevirebiliriz.

Sağlık Hizmeti Fiyat Avantajı: Hastanelerimiz diğer ülkelerde ki pahalı maliyet ve fiyatı göz önünde bulundurup bunu avantaja çevirmeli. Fiyatlar cazip olmalı. Kaliteli sağlık hizmetini daha ucuza alabileceğini hastalara duyurabilmeli. Belirlediğimiz pazarlarda sesimiz gür çıkmalı.

Maliyet Avantajı: Devletimiz  Sağlık Turizmine çok ciddi teşvikler veriyor. Teşvikler sayesinde işletmelere ek sermaye kaynağı sağlanıyor. Bu teşvikleri iyi takip etmeli şartları oluşturduktan sonra teşviklerden faydalanabilmeliyiz.

Reklam Tanıtım ve Pazarlama: Sağlık Turizminde en önemli etkenlerden biride hedef pazarı belirlemek ve o pazarda reklam ve tanıtım yapılarak farklı ülkelerden hastaların Türkiye’ye, Türkiye’de Gaziantep’e gelmelerini sağlamak. VİP Paketler çok önemli. Ulaşım, Konaklama, Yeme İçme ve seyahat paketleriyle cazip hale getirilecek olan tanıtımlar, sağlık turizminde şehrimize katkı sağlayacaktır. Bazı kurumlar ve hastanelerimiz şunu diyebilir: Ben bu konuda çok iyiyim. Çok yatırım yaptım. Biz bu konuda şu hizmetleri veriyoruz vs. Olabilir ancak yüksek sesle konuşmaz iseniz ve yeterli tanıtım bütçesi oluşturmazsanız olmaz. Reklama ayıracağınız bütçe çok önemli. Paydaşlarınızı artırmanın en iyi anahtarı reklam tanıtım ve pazarlama ayağıdır.  Pastanın büyük dilimi neden sizin olmasın!

Sağlık Turizminde Sosyal Medya ve dijitalleşmede çok önemli bir faktör. Hastanelerimiz ve kurumlarımız sosyal medyalarını doğru ve etkin yönetebilmeli. Çok detaylı açıklayıcı web sayfaları olmalı. Hangi ülkeden olursa olsun hasta araştırma yaparken işletmeyi, hekimi, alacağı hizmet detaylandırmasını ve fiyatlara çok kolay ve kendi dilinde ulaşabilmeli.

Profesyonel ekip arkadaşları ve maaş politikaları: Yabancı dil bilen eleman ve kalifiye eleman olmazsa olmazlardan. Otel konforunda bir sağlık hizmeti verecekseniz ve sağlık turizminden kazanım elde edecekseniz dil bilen personel ve kalifiye personel şart. Yine kurum ve kuruluşların bünyesinde sağlık turizmini nitelik ve niceliklerini iyi bilen, sağlık terimlerini kullanabilen profesyonel tercümanlar bulundurması şart. Özel Hastane sahipleri, kurum kuruluş idareci ve yöneticiler kalifiye personel maaş politikalarını tekrar gözden geçirmeli. Hekiminiz dahil işini iyi yapan personelinize hak ettiği maaşı vermezseniz o personeli elinizde tutamadığınız gibi güler yüzlü hizmet anlayışına, bir dizi ekonomik sorunla boğuşan mutsuz personel ile çalışmak zorunda kalarak gölge düşürürsünüz.

Tur Acentaları, Tur Operatörleri bu işin diğer ayağı. Profesyonel, güçlü ve deneyimli sağlık turizmi acentalarıyla çalışmak çok önemli.

Sağlık Hukuku: Kişilerin sağlık bakım hizmetlerinden yararlanma haklarını, sağlık bakım hizmetlerinin düzenlenmesini, önleyici sağlık hizmetlerini, toplum ve aile sağlığının korunmasını, sağlık hizmeti verenlerle sağlık hizmeti alanlar arasındaki ilişkileri, hak, yükümlülük ve sorumlulukları düzenleyen hukuk dalı olarak tanımladığımız Sağlık Hukukunu iyi bilen avukatlarla çalışmak doğru olacaktır.

Dünyanın gözünü Gaziantep’e çevirebilmesi için her kurumun elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu pastadan yemek istiyorsak özel hastaneler ve kurumlar birlikte tek yürek olarak çalışabilmeli. Ben değil biz diyebilmeli. Branşlaşmak ve kaliteyi arttırmak için çok önemli adımlar atılırsa neden olmasın!

Başarmanın yarısı inanmak değil midir?

Şehrimiz sağlık turizminde fırsat kapısı olabilmesi için çok ciddi bir alt yapı oluşturması ve çok ciddi bir tanıtım yapması şart.

İnternet’in gelişmesi, gelişmiş ülkelerdeki sağlık hizmetleri harcamalarının yükselmesi, havayolu ulaşımındaki gelişmeler ve masrafların düşmesi, saç ekim, estetik, diş ve göz operasyonlarına talebin artışı, kısıtlı sigorta kapsamları, gelişmekte olan ülkelerdeki devlet destekleri gibi birçok faktörün etkisiyle büyümekte olan küresel sağlık turizminin hacmi her geçen yıl artarken bizde Gaziantep olarak markalaşmak ve en güvenilir hizmet anlayışıyla “EN” ler arasına girmek zorundayız.

Sağlık turizmi, sadece sağlık turistlerinin sağlığını korumayı, tedavi etmeyi, geliştirmeyi ve rehabilite etmeyi değil, aynı zamanda turizm hareketini de kapsamaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında şehrin tamamı bu taşın altına elini koyacaktır.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğünün İKA işbirliği ile gerçekleştirdiği “GAZİANTEP SAĞLIK TURİZMİ SÜREÇ YÖNETİMİ EĞİTİM PROGRAMI” başlangıç için çok önemli. Emeği geçenlere de çok teşekkür etmek isterim. Bu projelere ihtiyacımız var hem de hiç olmadığı kadar.

Milyon dolarlık Sağlık Turizmi gelirinin ülke ekonomisine ve şehrimize kazanımlarını iyi analiz etmek bizi sonuca yaklaştırır. Hızlı ve inançla adım atacağız, başaracağız. Aksi takdirde birçok fırsatı kaçırırız. Elimizden kayıp giden bir sektöre, baka kalırız.

Sağlıkla… Hoşça kalın!

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gaziantep ve Sağlık Turizmi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin