KAYITDIŞILIK DENETİMLERLE ÇÖZÜLEMEZ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYITDIŞILIK DENETİMLERLE ÇÖZÜLEMEZHer ay mutad olarak düzenlenen SGK ile Reform sonrası denetim vizyonu ve kayıt dışılıkla mücadele denetim yöntemleri sohbet toplantısı Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası toplantı salonunda yapıldı.

Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasında düzenlenen sohbet toplantısına; SGK İl Müdürü Ahmet Yetim, Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Oda Başkanı Mehmet Nabioğlu, SGK başmüfettişlerinden Ahmet Mercan ve Yalçın Baştürk ile SGK idari kadrosu katıldı.

Gaziantep Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nabioğlu konuşmasının başında geçtiğimiz günlerde bir saldırıda öldürülen Dr.Ersin Aslan’ın ailesine ve sağlık camiasına başsağlığı dileyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

Göğüs cerrahi uzmanı Dr. Ersin Aslan’ın menfur bir cinayete kurban gitmesi bizleri kedere boğdu. Çok zor yetişen böyle değerlerin yitirilmesini önleyecek tedbirler, keşke bu değerleri kaybetmeden önce alınsa. Dr.Arslan’a Allahtan rahmet, yakınlarına ve sağlık camiasına başsağlığı diliyorum.

KAYITDIŞILIK DENETİMLERLE ÇÖZÜLEMEZYENİ TTK KAPSAMINDA EĞİTİM ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK

Yeni TTK kapsamındaki eğitim çalışmalarına başladık. Bu eğitimler için odamızdan 995 kişi müracaat etti. 29-31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde 678. 14-15 Nisan tarihlerinde 317 meslektaşımızın eğitimleri tamamlandı. Bu eğitimlerden sonra KOBİ-TFRS eğitimleri, 26/27 Mayısta Gaziantep Üniversitesinde dört sınıf halinde dört hoca ile iki gün içerisinde bu süreci tamamlayacaktık. Ancak hocalarımızla yaptığımız istişareden sonra, bu sürenin yeterli olmadığını eğitimin 28-29 Mayısta da devam etmesi gerektiği sonucuna vardık. Şimdi TÜRMOB’a hocalarımızla aldığımız bu kararı onaylatırsak, KOBİ-TFRS eğitimi 26-29 Mayısta 4 gün 28 saat sürecek. 12 Nisan Perşembe günü odamızda yapılan Vergi Daireleri uygulama birlikteliği amacıyla Vergi daire başkanlığı ile yaptığımız değerlendirme toplantısında bazı önemli kararlar alındı. Bu alınan kararları ve toplantı sonuçlarını internet sayfamızdan yayınlayacağız.

SGK başkanı sayın Fatih Acar’ın da katıldığı 27 martta yapılan 65.başkanlar Kurulu toplantısında konuşulan bazı konuları, konu ile ilgili sorularınız olursa yetkililer burada diye aktarmak istiyorum. 2012 yılından itibaren fiilen ödenen ücretlerle, bordroda gösterilen ücretlerin arasındaki farklılıkların üzerine gidileceğini, inşaat sektöründeki sahte sigortalıkların inceleneceğini,  Trafik cezalarındaki imzaların kontrol edilerek şoförlerin sigortasının kontrol edileceğini,   Trafik uygulamalarında trafik polislerinin SGK denetim elemanlarının da bulunacağını, Eksik gün bildirimlerini ve eksik internet üzerinden verebilmesi için çalışmaların sürdüğünü,  Eksik gün bildirimlerinde 50 işçi sınırlarının 30’a ineceğini, % 5’ çıkarılan Bağ-kur tevkifat  kesintisinin yüksek olduğuna bu nedenle düşüleceğini, (% 1 olarak yönetim kurulu olarak kararı aldık, ancak henüz yayınlanmadı.) İşçi giriş ve çıkışlarının kolluk kuvvetlerine bildirimi konusunda sunum yaptım. Bilhassa çıkışlarla ilgili süre farklılığına dikkat çektim ve bu konuyu Sayın Acar ve daire müdürleri not aldı.

KAYIT DIŞILIK DENETİMLERLE HALLEDİLECEK BİR KONU DEĞİLDİR

Kayıt dışılığı azaltma denetimlerle halledilecek bir konu olmayıp, konu ile ilgili aktörlerin ve devletin tüm birimlerinin işbirliği halinde kayıt dışılığın olumsuz etkileri azaltılabilecektir. Ekonomide kalıcı istikrarın sağlanması anlamında, kayıt dışılıkla mücadele her gecen gün daha da önem kazanan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemize yüzde 42’ler civarında olan kayıt dışılık ile mücadele uzun soluklu bir çalışma sonucu başarılı olunabileceği, sorunun çözümünün, kısa, orta ve uzun vadeli bir perspektifle ele alınması gerektiği, bu mücadelede toplumun tüm kesimlerine önemli görev düştüğü hususu unutulmamalıdır.

TARIMDA TEVKİFAT KESİNTİSİ YÜZDE 1’E  DÜŞÜRÜLDÜ

Toplantıya katılan SGK İl Müdürü Ahmet Yetim; kayıtdışılıkla ilgili önemli başarılar sağladıklarını ifade ederek işverenler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Mali Müşavirler ve Muhasebeciler arasındaki uyumun öneminden bahsetti. Yetim; “ Bu uyum sayesinde kayıt dışılık işverene daha iyi anlatıldığı için biz bu başarıyı yakalamış bulunmaktayız.Kayıtdışı ile mücadele anlamında biz buraya geldiğimiz günden beri önemli ölçüde yol kat ettik.Size bir rakam vermek istiyorum.En son 2012 Ocak ayı itibariyle sigortalı 4-a sayımız 205 bin 844 olarak gerçekleşti. Bu rakam bizim için önemli bir rakam. 2011 yılı sonu itibarıyla kendimiz 200 bin sigortalı hedefi koymuştuk ve 203 bin 200 olarak gerçekleştirmiştik. 2012 ocak ayı itibarıyla bu artışın sürdüğünü gördüğümüz için çok mutluyuz. Son üç yılda meydan gelen tabloya baktığımızda da 2009 Ocak ayında 143 bin 737 olan 4-a sigortalı sayımız, 2012 Ocak ayında 205 bin 844 e çıkarak, 62 bin 107 kişilik bir artış sağlanmıştır. Buda yüzde 43 lük bir atış demektir. Aynı dönemde Türkiye’deki istihdamdaki artışın 1 milyon 958 bin 522 kişi olduğunu gördüğümüzde bu artış yüzde 20 ler de kalmaktadır.Burada da görüldüğü gibi Gaziantep her zaman Türkiye’yi ikiye katlamaktadır. Bunun yanında önemli bir değişiklik oldu.5510 sayılı kanunun 87. maddesinde tarımsal faaliyette bulunanların sattıkları ürün bedelleri üzerinden yüzde 1 ila 5 arasında tarım tavkifatı yapılmakta idi. Bu 12.05.2010 tarihi itibariyle S.S.K işlemleri yönetmenliğimizle  yüzde 5 olarak belirlenmiş,  fakat tebliğ çıkarılmadığı için eski uygulamada olduğu gibi yüzde 1 olarak uygulanmıştı.En son kurum başkanlığımızın yayınladığı e-posta ile 06.03.2012 tarihli e-posta ile bu oran yüzde 5 olarak uygulanmaya başladı.17.04.2012 tarihinden geçerli olmak üzere bu oran tekrar yüzde 1’e düşürüldü.Bununla ilgili yeni bir tebliğ çalışması yapılmakta, bu tebliğ çalışması bitene kadar bundan sonra tarımsal ürünlerden kesilen tevkifat oranı yüzde 1 olarak uygulanacaktır. ” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KAYITDIŞILIK DENETİMLERLE ÇÖZÜLEMEZ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin