PETKİM 2023’TE PAZAR PAYINI %40’A ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PETKİM 2023’TE PAZAR PAYINI %40’A ÇIKARMAYI HEDEFLİYORTürkiye petrokimya sektörünün tek hammadde üreticisi Petkim, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki müşterileriyle Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda bir araya geldi.

OSB Toplantı salonunda düzenlenen oturuma OSB Başkanı, NAKSAN Holding Yönetim kurulu başkanı Cahit Nakıpoğlu, PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkmaz, PETKİM Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Karakaya, PETKİM Pazarlama Müdürü Dr. Mevlüd Çetinkaya ve iş adamları katıldı.

Ülkemizin lokomotif şehirlerinden olan ve başarılı bir organize sanayi bölgesi bulunan Gaziantep’te Petkim olarak bulunmaktan çok mutluyuz diyerek sözlerine başlayan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut,  Petkim ürünlerinin Türkiye ve bölgede çok büyük önem arz ettiğine dikkat çekti. Korkut sözlerine şöyle devam etti; “Gaziantep’in ülkemiz ekonomisine sağladığı katkı, çok önemli! İhracat potansiyeli, yapılan yatırımların niteliği ülkemiz için örnek teşkil ediyor. Bizler Petkim’de ki yeni vizyonumuza bölge toplantısı yaparak başlamak istedik. Amacımız bölgedeki sanayicilerimiz ile işbirliğini geliştirmek ve onlarla istişare etmektir.

MÜŞTERİMİZİ İŞ ORTAĞIMIZ OLARAK GÖRÜYORUZ

Kendisi de ülkemizin önemli sanayicilerinden olan Petkim, sanayiciye çok büyük önem veriyor. Müşterimizi bir iş ortağı olarak görüyoruz, onun ihtiyaçlarını tespit edip, aldığımız tüm kararların bu çerçevede olmasına önem veriyoruz. Petkim, piyasa odaklı yaklaşımları gerçekleştirirken bunu yatırımlarla da desteklemeye büyük önem veriyor. Doğaldır ki bu yatırımlar sonuç itibariyle maliyetlerimize yansıyacaktır. Biz aslında ülkemizde petrokimya sanayisine çoğu ülkeden önce başlamışız. Çok başarılı bir proje olarak kamuoyu tarafından yaratılan Petkim dünyadaki gelişmelere paralel olarak gerekli yatırımları yapamamış ve Petkim gibi önemli bir kurum 21 yıl özelleştirme modunda kalmış. O dönemlerde tek üretici olarak önemli paralar kazanan Petkim bu kaynakları yeni Petkimler oluşturmak yerine farklı fonlara aktarmış. Şu durumda baktığımızda ülkemizin 3-4 tane daha Petkim’e ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi olan cari açığın temel sebeplerinden bir tanesi olan petrokimyasal ürünlerdeki ithalatımızdır ve Petkimler çoğalırsa bu ürünlerdeki ithalatımız daha da azalır ve cari açık sorunu bir nebze çözülmüş olur.

PETKİM 2023’TE PAZAR PAYINI %40’A ÇIKARMAYI HEDEFLİYORPETKİM’İN %51’İ SOCAR AZERBAYCAN DEVLET ŞİRKETİNİNDİR

Petkim olarak tüm ürün gruplarında Pazar payımızı %25 olarak hesap edebiliyoruz. 2023 yılında Pazar payımızı %40’lara çıkarmayı hedefliyoruz. %40 demek 3.40 milyon ton olan üretimin 6 milyon tona çıkması demektir. Bunu başaracağımıza yürekten inanıyoruz ve bu üretimin artışını sağlayacak yeni yatırımlar ve kompleksimizde Petkim’in hammadde güvenliğini sağlayacak yatırımlar hızlı bir şekilde devam ediyor. Türkiye’de gerçekleşen ve devam eden en büyük yatırımlar Petkim Aliağa kompleksinde devam ediyor, yaklaşık 7 milyar dolarlık yatırım. Cumhuriyet tarihimizde 1923 ile 2003 yılları arasında Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye tutarı 17,5 milyar dolar, şu anda Petkim yarımadasında devam eden yatırımlar 7 milyar dolar. Ana hissedarımız SOCAR grubu Azerbaycan’ın devlet petrol ve gaz şirketidir. Petkim’in %51’ini 2.40 milyar dolar vererek sahip olmuşlardır. Dolayısıyla Petkim yarımadasında yaklaşık 9 milyar dolarlık bir yatırım perspektifi getirilmiştir.

ÜLKEMİZDE KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİN ÜRETİLMESİ GEREKİR

Ülkemizde katma değerli ürünleri daha fazla üretmeye ihtiyacımız var. Türkiye G-20 ülkeleri içerisinde 16.sıradadır. Petrokimya üretimine baktığımızda 33.sırada olduğunu görüyoruz. Ayrıca dünya rekabet endeksi durumuna baktığımızda 44.sırada olduğunu görüyoruz. G-20’de 16.sırada olan bir ülkenin diğer kulvarlarda da daha iyi bir performans göstermesi gerektiği açıktır. 2012 yılında 152.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik ve kg karşılığı değeri 1.58 dolar. Son üç, dört yılı incelediğimizde de aynı performansı görmek mümkün ve hiçbir zaman 1.58 doları geçmemişiz. Öldü, bitti dediğimiz Avrupa’nın ortalaması 3.50 dolar. Almanya 4 dolar, G-20’de bize yakın ülkelerden Güney Kore’nin 3.50 dolar. Dolayısıyla biz standart malları üretmekten ziyade daha katma değerli ürünlere doğru gitmemiz gerekiyor. 2012 yılında Petkim’in ürettiği ürünlerin ortalaması 2.30 dolar civarındadır. Örnek verecek olursak bir tane Ipad için 2 ton domates vermemiz gerekiyor, 580 tır civarında ekmeklik un verirsek bir tır ilaç alabiliyoruz. Ancak 2500 tır çimento satabilirsek bir tır bilgisayar alabiliyoruz. Yatırımlarımızı yaparken katma değerli ürünlerin üretimine önem vermemiz gerekiyor. Bizim ülkemiz 780 bin km2, Singapur ise 614 km2 karelik bir ülke. Türkiye’de sadece Petkim, 3.2 milyon ton petrokimyasal üretim yaparken, Singapur 15 milyon ton petrokimyasal üretim yapıyor.

Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Karakaya ve Pazarlama Müdürü Dr. Mevlüt Çetinkaya tarafından Petkim’in satış ve pazarlama stratejileri hakkında kapsamlı bilgi verildi.

PETKİM HAKKINDA

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (State Oil Company of Azerbaijan Republic – SOCAR) Türkiye iştiraki olan SOCAR Turkey Enerji A.Ş. ve CIG Enerji ortaklığında kurulan SOCAR Gaz Ticareti A.Ş., 07/06/2010 tarihinde Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan milletler arası anlaşma gereğince, 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla, Türkiye’de yıllık 1.2 milyar m3 doğal gaz satışına başlamıştır. Azerbaycan ortaklığında büyük yatırımlara yönelen PETKİM OCAR POWER Enerji Yatırımları A.Ş. kurarak Rafineri atıklarının kullanılması yoluyla elektrik üreterek Petkim, Rafineri ve Liman yatırımlarının ihtiyaç duyacağı enerjiyi ulusal enerji ağına yük olmadan karşılamayı hedefliyor.

PETKİM’de Toplam 1,9 Milyon ton kapasiteye esas ana ürün miktarı ile temel ve ara petrokimyasal hammadde üretilmektedir. PETKİM; yılda 3,2 milyon ton brüt üretim yapıyor. PETKİM, 50´yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle bugün sanayimizin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumundadır. PETKİM´in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileridir. Ayrıca ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi için girdi üretilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
PETKİM 2023’TE PAZAR PAYINI %40’A ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin