7 YIL SONRA KÖR OLMANIN BEDELİ BELLİ OLDU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

7 YIL SONRA KÖR OLMANIN BEDELİ BELLİ OLDUGaziantep o dönem 75. Yıl Kadın Doğum Hastanesi olarak hizmet veren ancak daha sonra adı Avukat Cengiz Gökçek Kadın Doğum hastanesi olarak değiştirilen doğum hastanesinde 2006 yılında erken doğumla dünyaya gelen bu nedenle kuvöze alındıktan sonra ROB taramasından geçirilmediği için ömür boyu görme yeteneğini kaybeden İlayda Gül Kaya için 2007 yılında açılan tazminat davası 7 yıl sonra sonuçlandı.

Mahkeme, ömür boyu hayatını görmeden geçirecek küçük kız için 242 bin 626 TL maddi 200 bin TL de manevi tazminat ödenmesine hükmetti. İlayda Gül Kaya’nın ailesine 2007 yılından bu yana işleyecek faizi ile birlikte yaklaşık 800.bin TL tazminat ödenecek.

Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’nde görülen ve  yaklaşık 7 yıl sonra 17. 07. 2014’te sonuçlanan 2013/1205  esas, 2014/620 sayılı kararın gerekçesinde Anayasanın 125 . Maddesi gereğince devletin kendi işlem ve eylemlerinden kaynaklı zararı tazmin etmekle yükümlü olduğu, olayda İlayda Gül Kaya’yı tedavi eden doktorların göz doktorundan konsütülasyon talebinde bulunmamaları nedeniyle Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas dairesi tarafından kusurlu bulundukları bu nedenle meydana gelen zararın hizmet kusuru bulunan idare tarafından ödenmesi gerektiğine karar verildiği bildirildi.

7 YIL SONRA KÖR OLMANIN BEDELİ BELLİ OLDUKaya ailesinin avukatı Yaşar Sağlam, erken doğum neticesinde gözde meydana gelen rahatsızlığın doktorlar tarafından dikkate alınmadığını ve görevlerini yaparken ihmal ettiklerinin adli tıp raporuyla kanıtlandığını söyledi.

Avukat Yaşar Sağlam, yaptığı açıklamada, İlayda Gül Kaya’nın ömür boyu görme engelli olarak hayatına devam etmek zorunda bırakıldığını belirterek,” Adli tıp raporunda belirtildiği üzere erken doğum neticesinde gözde meydana gelen rahatsızlığı doktorlar dikkate alamamış ve görevlerini yaparken ihmal etmişlerdir. Gerek adli tıp gerekse Gaziantep idare Mahkemesi bu kararı ile tedavide ihmalin olmaması gerektiğini ortaya koymuştur. Elde edilen tazminat miktarı Türkiye şartlarında yüksek rakam olmasına rağmen, maddi olarak elde edilen bu tazminatın İlayda Gül Kaya’nın hayatını yeniden kazanmasının bedeli değildir. Faizi ile birlikte yaklaşık 800 bin TL tazminat kazanılmıştır. Ancak bize göre bu rakam yeterli değildir. Küçük bir bebek ömür boyu bağımlı yaşamaya mahkum edilmiştir. Dileğimiz kusursuz hizmet verilmesidir“ dedi.

Avukat Yaşar Sağlam açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“ Kararda görüldüğü üzere, anne Zöhre Kaya Gaziantep o dönem 75. yıl Kadın Doğum hastanesi olarak hizmet veren ve daha sonra adı Avukat Cengiz Gökçek Kadın Doğum Hastanesi olarak değiştirilen Doğum Hastanesinde 05/07/2006 tarihinde doğum yaptı ve İlayda Gül Kaya isimli çocuğu dünyaya geldi. Ancak erken doğum olması nedeniyle çocuk küveze alınmış. Küvezde müşade altında iken yapılması gereken ROB taramasından geçirilmemesi nedeniyle İlayda ömür boyu görme özürlü yetisini kaybetmiş. Aile bu hususta çocuklarının iyileşmesi için hem doktorlardan hem hastane yetkililerinden yardım istemiş. Daha sonra yapılan tüm tedavilere rağmen küçük İlayda gözlerine kavuşamamıştır.

Aile bu nedenle yasal mücadeleye başlamıştır. 2007 yılında Gaziantep 5. Asliye hukuk Mahkemesinde dava açmış, bu dava yaklaşık altı yıl sürmüştür. Adli tıp 3. ihtisas dairesinin inceleme raporunda müdahale eden çocuk doktorlarının ihmallerinin olduğunu ve kusurlu olduğuna karar vermiştir. Adli tıbbın bu kararı üzerine Mahkeme doktor aleyhine tazminat ödenmesine hükmetmiş, ancak Yargıtay idarenin olaydan dolayı sorumlu olduğunu, bu nedenle davada görevli mahkemenin idare mahkemesi olduğuna karar vermiştir.

2013 yılında, Gaziantep 2. İdare Mahkemesine açtığımız maddi ve manevi tazminat davasında mahkeme 242 bin 626 TL maddi, 200 bin TL manevi tazminata hükmetmiştir. Kaya ailesi 2007 yılından bu yana işleyecek faizi ile birlikte yaklaşık 800 bin TL tazminat alacaktır”

ÇOCUK YAPMAYA KORKUYORLAR

13 yıllık evli Bünyamin (39) – Zöhre Kaya (36) çifti başlarına gelen bu olay nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu aynı şeyleri tekrar yaşayacakları endişesi ile ikinci bir çocuk yapmaya korktuklarını söyledi.

İnşaat işçiliği yaparak ailesinin geçimini sağlayan baba Bünyamin Kaya, kızı İlayda Gül Kaya dünyaya geldikten sonra yaşadıkları bu olaydan çok etkilendiklerini ve ikinci bir çocuk yapmaya çekindiklerini belirterek,” Kızım dünyaya geldikten sonra çok zor günler geçirdik ve hala da zor günlerimiz devam ediyor. İkinci bir çocuk yapmaya korkuyoruz çünkü aynı şeyleri bir daha yaşamak istemiyoruz. Ben 39, eşim 36 yaşında. Önümüzde bir kaç yılımız var, eğer kendimizi toparlayabilir ve o korkuyu üzerimizden atabilirsek belki ikinci bir çocuğu düşünebiliriz” dedi.

BÖBREKLERDE ETKİLENDİ

Küçük İlayda doğduktan sonra alındığı küvezde verilen aşırı oksijen nedeniyle bazı organlarda komplikasyonlar oluştuğu ve buna bağlı olarak ta böbreklerin zarar gördüğü öğrenildi.

Gaziantep Üniversitesi, Pediatri Servisinde tedaviye alınan İlayda Gül Kaya’nın böbreklerinin iflas durumuna geldiğini belirten baba Bünyamin Kaya,” Kızım doğduktan sonra verilen aşırı oksijenden dolayı ileride bazı komplikasyonların olabileceği bize söylenmişti. Şimdi o komplikasyonlar görülmeye başlandı. Böbreklerinde oluşan komplikasyonlardan dolayı şu anda tedavi altında ve Gaziantep Üniversitesi Hastanesinde tedavisi sürüyor. İnşallah kalıcı bir hasar oluşturmaz ve kızım yeni acılarla karşı karşıya kalmaz” diye konuştu.

KULAKLARI DUYMUYOR

Bu arada, küçük İlayda Gül Kaya’nın kulaklarında da duyma bozukluğunun meydana geldi ve şu anda kulaklarının duymadığı öğrenildi. Tedavisi süren küçük kızın duyma bozukluğunun geçip geçmeyeceği ise uygulanacak tedavinin ardından belli olacak.

9 YAŞINA GELDİĞİNDE AZDA OLSA GÖRME UMUDU DOĞDU

Kaya ailesi, bir yandan kızlarının diğer rahatsızlıkları, bir yandan hukuk mücadelesini sürdürürken, bir yandan da dünyayı yeniden görebilmesi için tüm imkânlarını seferber etmiş durumda.

Kızlarının görme kaybı yaşaması ile birlikte İstanbul’da bir göz hastanesine gittiklerini ve burada birçok tetkik yapıldığını ifade eden baba Bünyamin Kaya,” Kızımın görme yeteneğini kaybettiğini öğrendiğimiz anda kendi çapımızda bazı araştırmalar yaptık. Söylenen tüm doktorlara gösterdik ama bugüne kadar hiç bir sonuç alamadık. İstanbul’da bir göz merkezinde yapılan tetkiklerde kızım 9 yaşına geldiğinde yapılacak ameliyat ile belki bir gözünün az da olsa görebileceği söylendi. Ancak, bu konuda kesin bir şey söylenmedi. Şimdi umutla o günü bekliyoruz. Tek isteğim kızımın hiç değilse bir gözünün açılması ve dünyayı görmesi. Bunun için ne isteniyorsa yapmaya hazırım” şeklinde konuştu

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
7 YIL SONRA KÖR OLMANIN BEDELİ BELLİ OLDU

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin