Gökdağ, “ Suriyeliler için Meclis Araştırma komisyonu kurulsun”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

chp-gokdagCHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak başta sınır kentleri olmak üzere Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin konusunda TBMM’ye bir araştırma önergesi verdi.
Resmi rakamlara göre savaştan kaçıp Türkiye’ye son üç yılda gelen Suriyeli sayısı yaklaşık 2 milyonu bulduğuna dikkat çeken Gökdağ, bunlardan 1 milyon 758 bin kişinin, resmi makamlar tarafından kayıt altına alınmasına rağmen, gerçek sayının 2 milyon bulduğuna işaret etti.
SADECE YÜZDE 14’Ü KAMPLARDA
Türkiye’deki, geçici koruma rejimi altındaki Suriyelilerin sadece yüzde 14’ünün, devlet tarafından oluşturulan kamplarda yaşadığını belirten Gökdağ, “Suriyelilerin yaklaşık 258 bini kamplarda yaşarken 1,5 milyonu ise şehirlerde yaşamaktadır. Mülteci nüfusu özellikle Suriye’ye komşu iller olan Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa ve Mardin’de yoğunlaşmıştır. Bu kadar yoğun bir göçün olması yerleştikleri kentlerin düzeni ve sosyal yapısı açısından büyük sorunlar yaratmaktadır” dedi.

OSB’DE 100 BİN SURİYELİ ÇALIŞIYOR
En fazla göç alan illerin başını çeken Gaziantep’e gelen Suriyeliler’in yaşayan halkın temel sorunu haline geldiğini belirten Gökdağ, araştırma önergesinde şu değerlendirmelere yer verdi:
“Özellikle yerel esnaf açısından Suriyelilerin vergi ve mahalli idareler açısından kayıt dışı ticaret yapmaları esnafı mağdur etmiştir. Suriyeliler en fazla 100 lira haftalık ücret ile ağır işlerde, uzun saatler boyunca çalıştırılmaktadır. Sadece organize sanayi bölgesinde değil sanayi,inşaat, gıda, hizmet gibi akla gelebilecek her sektörde sosyal güvencesiz olarak çalışmak zorunda olan Suriyeliler, kimi ‘işverenler’ tarafından ucuz iş gücü kaynağı olarak kullanılmaktadır. Şehirde kol emeğine dayanan iş gücü oldukça ucuzlamış, dar ekonomik şartlarda özellikle asgari ücret ve civarında çalışan şehrin alt orta sınıfında direkt olarak daralan ekonomik olanakları ve yaşam şartlarının karşılığı olarak Suriyelilere karşı bir nefret söylemi oluşmuştur. Ayrıca Türkiye’ye sığınan Suriyeli aileler yaşamak için kızlarını, hayatlarında bir kere bile görmediği yaşlı ve zengin erkeklere “süt parası” adı altında vermeleri, kentte aile yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Sağlık, eğitim ve barınma sorunlarının yanı sıra ucuz iş gücü ve nüfus artışını da dikkate alırsak, işsizlik Gaziantep’te giderek artmaktadır. Sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntılar da Suriyelilere tepkinin bir diğer nedenidir.Gaziantep’teki Suriyeliler kent için yer yönüyle sorun teşkil etmesinin sebebi artan sığınmacı sayısına karşın hükümetin toplumu rahatlatacak etkin bir proje hayata geçirememesidir.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gökdağ, “ Suriyeliler için Meclis Araştırma komisyonu kurulsun”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin