Hemipleji, Serabral Palsi ve Spastisite hastalıklarının tedavisinde botoks

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Botulinum Toksin, Botoks ismi ile de bilinen ve tıbbi kullanımı oldukça yaygın olan bir uygulamadır. Hemipleji, serebralpalsi vespastisite gibi hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılıyor.

Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba KALLİ spastik kas problemlerinin giderilmesinde uygulanan botoks tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Spastisite ile Mücadelede En Önemli Silahımız Botoks Tedavisi

Spastisite,beyin hasarı sonrası belli kasların aşırı kasılması ile ortaya çıkan bir hareket ve pozisyon bozukluğudur.Botoks uygulaması ile kasların belirli bir kısmının gevşetilmesininsağlanabileceğini kaydeden Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba KALLİ ‘Botoks’un özelliği sinir kas bağlantı noktalarında iletiyi uzunca bir süre 4-6 ay kadar engelleyebilmesidir. Böylece, beyinden gönderilen aşırı uyaranlar durdurulabilmektedir. Bunun sağladığı gevşeme ile güçlenme çalışmaları daha aktif yapılabilir. Botulinumtoksin ; kalıcı hasar yaratmayan, istenilen bölgeyi istenilen ölçüde gevşetebilen bir tedavi şeklidir’ diye konuştu

Botulinum Toksinin Özellikle SerebralPalsili Çocuklarda Kullanımı Yaygın

Serebralpalsili çocuklarda botoks tedavisinin önemine değinen Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba KALLİ ‘Kas içine enjekte edilen botulinum toksin uygulaması ile spastik kasların gevşemesi, çocuğun daha rahat hareket edebilmesi hedeflenir.Çocuklara botoks uygulamanın birden fazla nedeni vardır. Birinci neden çocuklardaki kasılmanın verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmaktır. Kasılmalar nedeni ile ciddi sıkıntılar içinde olan çocuklar botoks uygulamalarından sonra rahatlamaktadırlar. İkinci neden çocuğun düzgün büyümesini sağlamaktır. Kasılan (spastik) kaslar botoks ile gevşetilmez ise çocuğun büyümesinde geri kalmalar görülmektedir. Üçüncü neden ise kasların gevşetilmesi ile fonksiyonda ilerlemelerin olmasıdır. Birçok spastik serebralpalsi ‘li çocuk, aşırı kasılmalarından dolayı fonksiyonları yeterli derecede yerine getirememektedir. Botoks uygulaması küçük yaşlarda çocuğun negatif etkilenmesini önlemek amacıyla hafif anestezi eşliğinde de uygulanabilmektedir ’ dedi.

Felçlerde (Hemipleji ) Botoks Tedavisi

Hemipleji tedavisinde kullanılan botulinum toksin enjeksiyonu felçte spastik kasları gevşetmek için son derece etkili bir yöntem olduğunu altını çizen ÖzelHatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba KALLİ ‘Hemipleji, beyine giden damarlarda bir tıkanıklık yada kanama sonucu beyin hücrelerinin hasar görmesi ve buna bağlı olarak hastanın vücudunun bir tarafının hareket yeteneğini tamamen yada kısmen kaybedilmesi anlamına gelir.Hemipleji tedavisinde kullanılan botulinum toksin enjeksiyonu felçte spastik kasları gevşetmek için son derece etkili bir yöntemdir.Hastanın genelde spastisite nedeniyle bir yöne yapamadığı hareketleri yapabilmesi için aşırı gergin kaslara botoksenjeksiyonu yapılır. Toplamda uygulanan doz kilogram başına hesaplanır ve bir seferde bir çok kasa enjeksiyon yapılabilir. Bu dozlarda belirgin bir yan etki görülmez ve son derece güvenilir bir tedavi yöntemidir. Bu sayede botoks uygulanan kaslar gevşer ve felcin iyileşme döneminde diğer kaslarda hareket ortaya çıkması için bir dönüm noktasıdır. Botoksun etkisi 4-6 ay kadar sürer. Bu sürede hastaya yoğun fizyoterapi uygulanması güçsüz kasların güçlenmesini sağlar ve ilacın etkisi geçtiğinde bu kaslar hareket edebilir hale gelir’ diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Hemipleji, Serabral Palsi ve Spastisite hastalıklarının tedavisinde botoks

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin